Európai Mézes Reggeli

2023.12.17. 14:30

A méhek nélkül nincs élet (képgalériával)

Az Európai Mézes Reggeli sorozatában tegnap délelőtt Rácalmáson az iskolában és az óvodában ismerkedhettek meg a gyerekek a méhészettel és a mézekkel.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az Európai Mézes Reggeli kezdeményezés Szlovéniában indult útnak 2007-ben, amelyhez Magyarország 2014-ben csatlakozott. A program elsődleges célja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében népszerűsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait, megismertesse a gyerekekkel a méhészet jelentőségét, és a méhek nélkülözhetetlen szerepét az élet fenntartásában.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető, ezért kijelenthető: ha nincs méh, akkor nincs élelmiszer, nincs gyümölcs sem. A világ szegényebb lesz méhek nélkül, sőt, el is pusztul – mondta Nagy István agrárminiszter az Európai Mézes Reggeli kampány novemberi székesfehérvári kampánynyitóján. (hellovidek.hu)

A kampány célja, hogy ösztönözze a hazai mézfogyasztást, amely most átlagosan fejenként évi egy kilogramm.

Rácalmáson Csurgó István méhész beszélgetett a gyerekekkel a méhészet és a méz fogyasztásának fontosságáról.

– Az egészséges táplálkozásra hívtuk fel a figyelmet. Sajnos a szülők kevés mézet vásárolnak, ezért a gyerekeknek nem sok információjuk van a termékekről. A mézes reggelik során volt már olyan eset is, hogy nálunk kóstolt először mézet a gyerek. Rácalmáson évek óta jelen vagyunk az óvodában és az iskolában. A résztvevők előadásokon vehetnek részt, oktatófilmeket láthatnak. Mindenki kapott egy vajas-mézes kalácsot. A kóstolásnál a nagyobbak kenik a kenyeret a kisebbeknek. Jó hangulatú mindig a mézes reggeli. A gyerekek érdeklődőek, nagyon jó kérdéseket tesznek fel, amikre természetesen válaszolunk. Ezúttal akác, vegyes virág, napraforgó, repce, gyalogakác mézekkel jöttünk, mind itt termett Rácalmás környékén. A gyalogakác egy igazi ritkaság, Duna-parti növény, az árterekben érzi jól magát. A méze rendkívül zamatos – tudtuk meg a rácalmási mézes reggeli lényegét Csurgó Istvántól.

A méz számos betegségre gyógyír

A méz több mint kétszáz értékes tápanyagot tartalmaz. Tulajdonságai: fertőtlenít, hidratál, gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, aminosavakban és enzimekben. Számos betegségre lehet gyógyír. Minden méz (ami valóban az is, és nem csak méznek álcázott cukorszirupos hamisítvány, ami elsősorban kínai eredetű és Ukrajnán keresztül jut be az Európai Unióba) rendkívül egészséges, ám az eltérő fajták más és más betegségekre jók.
Például a vegyes virágméz a gyermekek és az idősek számára immunerősítés céljából ajánlott. Az akác felső légúti megbetegedésekre, emésztési zavarokra, az immunrendszer erősítésére, májregenerációra hatásos. A repcemézt gyomorsav-túltengés esetében fogyasszuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában