Karácsony előtt

2023.11.24. 17:30

Ünnep előtti halpiaci mustrán jártunk (képgalériával)

Vihar előtti csend – mondhatnánk annak kapcsán, hogy a pénteki piaci körképünkön az tapasztaltuk, igen gyér a forgalom. A vihar előtti csend alatt pedig azt értjük, napok kérdése, és beindul a nagy ünnepi készülődés, most viszont még kevés a vásárló.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

A közelgő ünnepek jegyében ezúttal a halpiacot mustráltuk. Bár volt olyan, aki megkérdezte, nem korai még a karácsonyi hallal foglalkozni? Erre maguk a halasok válaszoltak, mondván, a jövő héten reményeik szerint el kezd nőni a forgalmuk. Reménykedhetnek is, mert magam is azok közé tartozom, aki már november végén, december elején megveszi a halászlének valót, és lefagyasztja (pár hét a „fagyiban” semmi gondot nem okoz a hal minőségének), mert nem hajlandó hosszú sorban, hosszú időt tölteni semmilyen halért, sőt, semmilyen áruért.

A legfontosabb kérdés ilyenkor a kínálat és annak az ára. Kezdjük a legnépszerűbb halunknál, a pontynál, amelyből sok család készíti a halászlét és a rántott halat. Az élőponty kilójáért 2290 forintot kell leszurkolnunk, szeletben 3990 forintot. Egy egész törzs kilójáért 3700 forintot kérnek el a halasok. Az alaplébe való fejért 810 forintot kell egy-egy kilóért fizetni, apróhal, ezúttal a kárász esetében pedig 1990 forintot.

Van arra is lehetőség, hogy a megvásárolt halat konyhakészen kérjük, a feldolgozás fajtájától függően 400 és 600 forint között kell kilónként fizetni a beavatkozásért.

A harcsa már komolyabb „beruházást” igényel – van, aki ebből készíti a halászlét, van, aki vegyesen a ponttyal –, filézve 6200 forintba kerül egy kilogramm. De a jóval olcsóbbnak számító afrikai harcsa filéjéért is kilónként elkérnek 4350 forintot.

A kimondottan ünnepinek számító különlegesség, a pisztráng és a lazac is kapható a dunaújvárosi piacon a hal és vadboltban. A pisztráng kilója 3400 forintért nem tűnik első hallásra vészesnek, de azért a lazac gyakorlatilag kilencezres (8990 forint) kilónkénti ára nem minden család költségvetésébe fér bele.

A lényeg azonban az, jó a kínálat a halpiacon, már csak a kereslet van hátra, igaz, a magyarok nem nagy halfogyasztók, de a karácsonyi ünnepi ciklusban alaposan megnő a forgalom, így a fogyasztás is.

Bár a már lezárult „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány, hatására – legalább egyes adatok alapján – húsz százalékkal nőtt a halak és haltermékek iránti fogyasztói kereslet az országban 2015-höz képest. Ez azt jelenti, hogy évente közel hét kilogramm halat eszünk.

Fotó: Laczkó Izabella

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) részeként futó 950 millió forintos összköltségből megvalósuló marketingprogramnak érezhető hatása van az Agrármarketing Centrum (AMC) szerint. Hiszen míg a 2015-ös adatok alapján a magyarországi éves halfogyasztás fejenként alig haladta meg az öt kilogrammot, mostanra ez a mennyiség csaknem hét kilogrammra emelkedett. Ezzel teljesült az eredeti cél: legalább húsz százalékkal nőtt a halak és haltermékek iránti fogyasztói kereslet. Az AMC közleménye szerint ezt nagyban elősegítette, hogy egyre több élelmiszerlánc forgalmaz konyhakész, csomagolt, filézett vagy darabolt halat.

(De, ha azt nézzük, hogy Portugáliában ugyanez a szám több mint 57 kilogramm, és az uniós átlag is 23,28 kg, van még teendő a hazai halfogyasztás terén.)

Viszont a Pecaverzum a megjelentetett adattal kapcsolatban sajtómegkeresését küldött az AMC-nek, amelyben jelezték, hogy az AMC által közreadott 20 százalékos halfogyasztási bővülés nem egyezik meg az Agrárgazdasági Intézet (AKI) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) adataival, amelyekből csak 8,3 százalékos növekedés olvasható ki. Az AMC tájékoztatásával szemben ugyanis 2015-ben nem az öt kilogrammot alig haladta meg a halfogyasztás, hanem a hat kilogrammot múlta felül egészen pontosan két dekagrammal, és 6.02-ről 6.52 kilóra, összesen fél kilóval nőtt a hazai halfogyasztás.

Azonban egy a fontos: jön a karácsony és kerüljön minél több hal (is) a családok asztalaira!

Forrás: agrarforum.hu, pecaverzum.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában