Gyérítés, telepítés

2023.11.19. 17:00

Törpeharcsát ki, a pontyot be a Felső-öbölbe - galériával

A Felső-öböl (szabadstrand) területén november13-án kezdődött meg a rendkívül invazív és kártékony törpeharcsa szelektív halászata. A varsákat pénteken reggel szedték fel a szakemberek. A fogás az előző évekhez képest elenyésző, de ez nem jelenti azt, hogy több törpeharcsa maradt volna a vízben. Hamarosan bónusz haltelepítés várható.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, Somfai Rezső elmondta, a hét elején 120 darab varsát telepítettek a Felső-öbölbe. Ezek a három méter körüli hosszúságú, és nyolcvan centis átmérőjű, lefelé szűkülő varsák egymás mellett sorba vannak telepítve, terelőhálóval összekötve, így a törpeharcsáknak esélyük sincs elkerülni a befogást. Bár szelektív halászatról beszélünk, de más fajok is bekerülhetnek természetesen ilyenkor a hálóba. Most például fogas, süllő, kisebb szürke harcsa is került a fogásba. Ezeket természetesen kiválogatják, és visszadobják a vízbe.

Az idei fogás nagyon szerény volt, ugyanis a 120 varsából mindössze 80-90 kilogramm törpeharcsa gyűlt össze. Ha összevetjük ezt az adatot azzal, hogy két évvel ezelőtt 1150 kilogrammot szedtek ki ugyanebben a novemberi időpontban, akkor látható, hogy szinte elenyésző az idei fogás. Ennek persze megvan az oka. Az októberi hónapban egy vírus tizedelte meg a törpeharcsa állományt a Szabadstrand vizében. Szerencsére erre a vírustörzsre csak a törpeharcsa volt fogékony, így az egyéb halállományban nem okozott károkat.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért fontos gyéríteni (a köznyelvben irtani) a törpeharcsát. Azért, mert ez a rendkívül invazív halfaj rettentően kártékony. Egyrészt felfalja az egyéb halak ivadékait, ikráit,  másrészt a táplálékukat is elvesz, mégpedig úgy, hogy nem engedi oda őket. Teszi ezt úgy, hogy mivel a kopoltyúján mindkét oldalon van egy tüske, amit kifeszít, majd a fejét rázva megsebzi a körülötte lévő halakat, ezzel elkergetve őket.

Így aztán több hal marad a Felső-öböl vizében. De ha ez nem lenne elegendő, idén még egy haltelepítésre számíthatnak a horgászok. Ugyan a tervezett telepítések már megvoltak, de egy bónusz telepítést tervez még a horgászegyesület. Ha a Duna folyó vízállása engedi, akkor a jövő hét végén erre sor kerül. Ha magas lesz, akkor el kell napolni a telepítést, ugyanis, ha a víz átbukik a zsilipen, félő, hogy a frissen telepített halak a fő Duna-ágban kötnek ki. Az extra telepítés annak köszönhető, hogy új felettes szervük, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) halgazdálkodással is foglalkozik, és baráti gesztusként felajánlották, hogy a MOHOSZ  és a MAHAL által meghatározott 1440 forintos őszi ár helyett ötven százalékos kedvezménnyel 720 forintos kilogramm áron adja tagegyesületének. A helyiek éltek a lehetőséggel, így a horgászok "betárazhatnak" ebből a 10 mázsa piaci pontyból karácsonyra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában