Adaptive Hussars 23

2023.11.12. 14:00

Repülőgépek és helikopterek települtek Pápára (videóval)

Két kiképző repülőgép, öt többcélú katonai helikopter, illetve egy AS350-es helikopter települt át Pápára a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandártól az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat előkészítő fázisában.

Duol.hu

Forrás: honvedelem.hu

A honvedelem.hu beszámolója szerint a három – Alpha, Bravo és Charlie – fázisú Adaptive Hussars 23 gyakorlat legelső, előkészítő Alpha fázisával egybeesik a légierő vezetési rendszerének tesztelését szolgáló Kék Villám 4 gyakorlat. Utóbbi keretében a szolnoki forgószárnyas alakulat állománya az átcsoportosított eszközökkel járőr-, illetve felderítő feladatokat lát majd el a gyakorlat során. Bali Tamás ezredes, a helikopterdandár parancsnoka úgy fogalmazott: a Kék Villám 4 már a Bravo előszele. A művelet a dandár erőinek felkészítésére szolgál az egész honvédséget megmozgató nagyszabású hadgyakorlat fázisfeladataira. A parancsnok kiemelte: a helikopterek feladata nagyon sokrétű. Bár önállóan is képesek harcfeladatot végrehajtani, az ország teljes területét érintő gyakorlat későbbi fázisaiban alapvetően harctámogató szerepük lesz, elsősorban tűztámogatási, légi szállítási és légi felderítési funkciók révén, illetve vízi átkelés esetén annak zónáját is biztosítaniuk kell.

– Nagyon fontos, hogy erőink most először a civil szférával, a védelmi igazgatással együttműködésben tevékenykednek majd, hiszen Magyarország védelme közös feladat – hangsúlyozta az ezredes, aki hozzátette: bár újfajta kihívás előtt állnak, biztos a sikerben, mert „amikor mindenki becsülettel és legjobb tudása szerint teszi a dolgát, annak a műveletnek eredményesnek kell lennie”– olvasható társoldalunkon, a veol.hu-n. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában