Magyar Falu Program

2023.11.02. 20:00

Perkáta 24,9 millió forintot nyert el

A kormány négy éve indította el a Magyar Falu Programot, és azóta 302 milliárd forint értékben támogattak 31 ezer olyan pályázatot, amely a kistelepülésen élő életminőségét javíthatták.

Molnár Emese

Fotó: LI

A nyertes pályázók sorát az ötezer fő alatti Fejér vármegyei települések is erősítik: megújult vagy újonnan épített utak, szolgálati lakások, templomok, orvosi rendelők, faluházak, önkormányzati épületek, bölcsődék és óvodák szerepelnek a megvalósult beruházások között. 

2022-ben 14 pályázati felhívással folytatódott a Magyar Falu Program. Mint azt a program oldalán kiemelték, a pályázati rendszer előnye, hogy egyszerű, gyors, az eljárásrend pedig rugalmas. A pályázatok végső beadási határidejétől számítva 65 napon belül megszületik a támogatói döntés és a Támogatói Okirat kiállítását követő öt napon belül a kedvezményezett megkapja a pályázatban elnyert támogatási összeget. A támogatások kizárólag hazai költségvetési forrásból valósulnak meg, a pályázatok előfinanszírozottak és nem igényelnek önerőt.

2019 és 2022 között a Magyar Falu Program pályázatainak köszönhetően valamennyi 5000 lélekszám alatti település nyertesnek mondhatja magát, hiszen mindegyikük részesült már támogatásban.

A közelmúltban kihirdették azon nyertes kistelepülések listáját, amelyek önkormányzati tulajdonú utcák, kerékpárutak, hidak és járdák építésére, illetve felújítására kaphatnak támogatást a Magyar Falu Program keretében. A nyertesek között most is több környékbeli település szerepel. A választókerületünkhöz tartozó Perkáta például 24,9 millió forintot fordíthat útfelújításra, Előszállás és Nagykarácsony 9,9-9,9 millió forintot, Cece tízmillió forintot, míg Beloiannisz 6,9 millió forintot.

Korábbi fejlesztés a Magyar Falu Program forrásaiból Perkátán
Fotó: Laczkó Izabella

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy összesen 388 kistelepülés részesül az ötmilliárd forintos támogatásból. Utca, kerékpárút és híd fejlesztése kategóriában pályázónként legfeljebb 45 millió forintot lehetett igényelni, járdafejlesztésre pedig maximum 10 millió forintot kérhettek a települések. Gyopáros Alpár hangsúlyozta: az út- és járdafejlesztés az egyik legnépszerűbb támogatási célterület a Magyar Falu Programban, „nem véletlen”, hogy negyedik éve írnak ki pályázatokat ebben a témában. Az elmúlt időszak fejlesztési eredményeit összefoglalva közölte, hogy négy év alatt több mint háromezer útfelújítási pályázatot és csaknem másfélezer járdafelújítást támogattak országszerte a magyar falvakban. Hozzátette: az önkormányzati tulajdonú utak és járdák mellett az állami utakat, mellékutakat is folyamatosan fejleszti a kormány. Utóbbi kategóriában a (jellemzően alacsonyabb rendű összekötő utakat érintő) fejlesztések az idei év végére meghaladják a négyezer kilométer úthosszt. Utcafejlesztésekre, járdafejlesztésekre és az állami utak fejlesztésére 2019 óta több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar falu program keretében – összegzett a kormánybiztos, aki jelezte azt is, hogy idén még várhatók további pályázati kiírások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában