Rádiózás

2023.11.09. 18:00

Már tizenhárom évesen az éterben

Sport vagy hobbi? Netán mindkettő? A rádióamatőrködésről beszélgettünk a Rozsnyai Zoltánnal, aki nagyszerű képviselője ennek a „szakágnak”. Hívójele a HA4RZ, ahol a HA Magyarországot jelzi.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

1968-ban tizenhárom évesen kezdtem el a rádiózást. Egy év múlva szereztem meg a rádióamatőr operátori vizsgát, rá egy évre pedig ifjúsági adó engedélyt kaptam, HA4JYI hívójellel. Az első nagytávolságú összeköttetésem az akkori rádióklub állomásáról egy ritka guatemalai hívójelű amatőr volt. Ma már fejlődött a technika és a rádióamatőrök többféle üzemmódban is tudnak kommunikálni, sőt még a világűrben is kering jó pár rádióamatőr műhold.

Rozsnyai Zoltán műholdas berendezése újdonság egy rádióamatőr számára is, a föld felett keringő geostacionárius űrállomáson keresztül ami harminchat ezer kilométer magasságban kering izgalmas összeköttetéseket lehet létrehozni akár morze üzemmódban is.

- Esténként ülök a készülékek elé, hetente öt-hat órát. Legutóbb egy expedícióval a kókusz szigeteről sikerült műholdon keresztüli kapcsolatom.

És ahol mindez zajlik, nem más mint egy nagyvenyimi ház kisebb szobája, a rádiós szoba.

Amikor körülnéztünk felmerült a kérdés, mennyiből lehet megúszni egy ilyen technikai felszerelést. Rozsnyai Zoltán elmondta, százezer forint alatt, egy régebbi rádióval, saját készítésű antennával már lehet kezdeni a hobbit.. És, hogy mit szól ehhez a család? Sajnos sem a feleségét, sem a gyermekeit nem érintette meg e hobbi szépsége. Ő azonban lelkes és eredményes, büszkén mutatja legújabb nemzetközi oklevelét, a bronz fokozatot, amit azért kapott, mert másfél év alatt ötven ország rádiósával tudott kapcsolatot teremteni az űrállomáson keresztül. Persze a földi hullámhosszokon már több száz ország hívójele került be a forgalmi naplóba. Azt is kiemelte, ebben, nevezzük sportnak, nincs rivalizálás bár vannak komoly hazai és nemzetközi versenyek. Mindenki jó viszonyt tart a másikkal, mindenki barát. Sőt, még a szomszédok is segítik, hiszen van egy antennája, amely már az ő telkén nem fért el, és kellett a terület…

De Rozsnyai Zoltán nem csak a műholdas kapcsolatok teremtésében eredményes, hanem az országos kézi billentyűs rádióforgalmi versenyen két bajnoki címe is van. Tagja a dunaújvárosi Intercisa Rádió Klubnak, a Magyar és Német távíró, valamint a QO-100-as nemzetközi műholdas, úgynevezett DX klubnak.

Hobbi vagy sport? Tettük fel a kérdést. Rozsnyai Zoltán tevékenységét megismerve azt kell, hogy mondjuk, egy remek hobbi, aminek sportértéke van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában