Városháza

2023.11.29. 14:00

Határidős döntések miatt volt rendkívüli közgyűlés szerdán

Zömében határidős döntések miatt rendkívüli közgyűlést tartott szerdán reggel a képviselőtestület. Összesen tizenegy napirendi pontot tárgyaltak meg nyílt ülés keretében.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella

Még a novemberi rendes közgyűlésen az önkormányzat módosította a helyi szociális rendeletet, ám utána észlelték, hogy annak egyik pontja nem felel meg a jogszabályi rendeletben foglaltaknak. A mostani ülésen ezt javították.

Ugyancsak problémás volt a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat engedélyezésének szabályairól és az ellentételezéséért fizetendő díjakról szóló helyi rendelet, amelyet a Fejér Vármegyei Kormányhivatal jelzett a jegyzőnek. A rendeletet hatályon kívül helyezték most, amivel meg is szűnt a jogszabálysértő állapot.

Mint azt korábban is írtuk, az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az  elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló kormányrendeletre tekintettel a kormány azt a határozatot hozta, hogy megszűnnek a Modern Városok Program bizonyos projektjeinek előkészítésére vagy megvalósítására irányuló hazai forrásból biztosított támogatási jogviszonyok. Ez ügyben már kellett bizonyos döntéseket meghoznia a dunaújvárosi képviselőknek. A mostani ülésen arról döntöttek, hogy az „Aquantis élményfürdő felújítása és Fürdőpark kialakítása” című projekt megvalósítására kapott 2,9 milliárd forintból 1,7 milliárdot fizetnek vissza (ekkora a fel nem használt összeg belőle). Ezzel összefüggésben közös megegyezéssel megszüntették a Vasmű út 41. Irodaház Kft-vel kötött, a projekt szakértői feladatainak ellátására vonatkozó megbízási szerződést is.

Költségvetési átcsoportosításra volt szükség egy korábbi, ugyancsak még az előző városvezetés által elnyert projekt kapcsán is, nevezetesen a Helyi identitás és kohézió erősítése elnevezésű programról, amelyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által nyert támogatást az előző önkormányzat, a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel konzorciumban. A mostani ülésen úgy határoztak, hogy mintegy 20,5 millió forintot csoportosítanak át a projekt részét képező rendezvényszervezési tevékenység ellátására, a feladattal pedig a DV N Zrt.-t bízzák meg (19,5 millió forint megbízási díj ellenében).

A Magyar úti Pentele Klubház hátsó bejáratához egy előtetőt fognak építeni: a penteleiek közössége vállalta, hogy társadalmi munkában elvégzi a kivitelezést, az építményhez szükséges anyagok beszerzésére és szállítására pedig az önkormányzat biztosít 400 ezer forintot a DVG Zrt.-nek.

A rendkívüli ülésen arról is határoztak a képviselők, hogy 600 ezer forintot biztosítanak a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezetnek a város közterületein található fák és bokrok metszési munkálataira.

A Március 15. téren lévő Makk Marci Bölcsőde még 2017-be újulhatott meg egy TOP-os pályázat keretében. A munkálat nem tartalmazta az esőelvezető-csövek cseréjét, az épület pedig a csapadékos időben beázik (a kisebb javítási munkálatok ellenére is). Most úgy határoztak a képviselők, hogy az elkorrodálódott csövek cseréjére 14,2 millió forintot biztosítanak a DVG-nek.

Végül a képviselők döntöttek arról is, hogy az Innopark Nonprofit Kft. részére 12 millió forint tagi kölcsönt biztosítanak energetikai fejlesztésre úgy, hogy december 11-ig folyósítják az összeget, amelyet jövő év végéig kell visszafizetnie az önkormányzatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában