Érdekes és gazdag program

2023.11.10. 07:00

Futtatják a libákat az idei Márton-napon is Dunaföldváron

Márton-napi libafuttatás és az ünnephez kapcsolódóan számos más programnak lehetnek részesei az érdeklődők november 11-én 14 órától Dunaföldváron a Rókus pincéknél. Egy kellemes szombat délutánra várják a borosgazdákat, családokat és baráti társaságokat. Minden program a borokról és a libákról fog szólni.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Balogh Tamás

Mint ismeretes, a Márton-napi ünnep a katolikus egyházban is jelentős, Márton püspök emléknapjaként tartják számon, aki a IV. században élt és híres volt jótékonyságáról. A Márton-napi hagyományok közé tartozik a libasült és a friss bor fogyasztása, valamint az úgynevezett Márton-napi lakomák, amelyek családi összejöveteleket jelentenek sok magyar háztartásban - olvasható a programturizmus internetes honlapján.

Dunaföldváron nagy hagyománya van a Márton-napi programkavalkádnak. Idén két helyszínen egyszerre indulnak a programok szombaton 14 órától: a Rókus kápolnában az új borok megáldása, a pincék között pedig kézműves játszóház és arcfestés kezdődik. Mellette izgalmas kalandjátékra hívják a gyerekeket 14:30-tól, akiknek különböző feladatok teljesítése után kell Mártont megtalálniuk. Természetesen jutalom is jár az eredményért.

A Csurgó zenekar koncertje igazi családbarát esemény lesz 15 órakor, hogy megalapozza a várva várt libafuttatást.

A libák 16 órakor sorakoznak fel a rajtvonalon és – reményeink szerint – az előző évekhez hasonlóan több futamot is tudnak indítani.

A libafuttatás szabályai:

  • az állatokkal kíméletesen kell bánni
  • a futam alatt kézzel hozzáérni nem szabad (se felemelni és kézben vinni)

A libafuttatásra várják libák és gyerekek jelentkezését (egy liba+1 gyerek) telefonon vagy e-mailben.

A zenés, lampionos felvonulás 17 órakor indul a pincék között, ehhez előtte kézműves foglalkozáson készítik el a lampiont a gyerekek.

Senki nem marad se éhen, se szomjan. Ezen kívül lehetőség lesz kecskesajtot, pattogatott kukoricát és vattacukrot vásárolni.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy: a Márton-napi libafuttatás környezetbarát rendezvény, ezért műanyag poharat nem használnak.

Poharat vagy bögrét mindenki vigyen magával!

(A szervezők az időpont és programváltoztatás jogát fenntartják.) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában