Szántóföldi károsítók

2023.11.05. 13:00

Engedélyezték a pockok elleni erőteljesebb vegyi védekezést

A termelők a korábban engedélyezettnél 20 százalékkal nagyobb mennyiségű rágcsálóirtó szert alkalmazhatnak a mezei pockok elleni védekezésre a fertőzött területeken - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

Duol.hu

Fotó: Shutterstock

 A NAK kifejti: a mezei pocok veszélyes szántóföldi károsító, folyamatos rágásával számtalan növényt tönkretesz. A tavalyi hosszú ősz, majd az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvezett idén a mezei rágcsálók elszaporodásának.
A NAK nemrég felmérte a pocokfertőzött területeket, az adatokból jól látható, hogy a fertőzés a déli vármegyékből fokozatosan terjed észak felé. A legnagyobb problémát azonban Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenti. Ezért a kamara a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordult, hogy engedélyezze a fokozottabb védekezés lehetőségét.
A közlemény kiemeli: a Nébih ezért módosította a védekezésre használható irtószerek felhasználási engedélyét, amely egyebek között meghatározza a kihelyezhető mennyiséget.
A NAK rámutat: az élővilág védelme érdekében ugyanakkor továbbra is tilos a fertőzött területek felületi kezelése. A védekezésre használt készítmény ezentúl is csak a mezei pockok járataiba juttatható be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában