Perkáta

2023.11.16. 07:00

Előadássorozatot tartottak a cukorbetegségről

A Diabétesz Világnapja alkalmából 2023. november 14-én a perkátai Győry-kastélyban többféle egészségmegőrzéssel, illetve diabétesszel kapcsolatos előadáson lehetett részt venni.

Szentes Kitti

Dr. Baráth Károly előadása

Fotó: Szentes Kitti

A hallgatóságot elsőként Lászlóné Szabó Edit, a perkátai József Attila Könyvtár vezetője köszöntötte, valamint ismertette a programokat. A délután első előadója Dózsáné dr. Sasvári Ildikó volt, aki a felnőttkori és gyermekkori diabéteszről tartott átfogó értekezést, a betegség felismeréséről, kezeléséről, kiemelve a kettes típusú cukorbetegséget. A doktornő előadását követte Beleznai Zsuzsanna nyugalmazott perkátai pedagógus előadása a helyes táplálkozásról a gyógynövények fontos szerepéről, valamint helyes felhasználásukról. Majd a mozgás, a sportolás fontosságáról tartott prezentációt Bogó Anikó sportedző. Anikó külön kiemelte, hogy érdemes már kisgyermekkorban megismertetni a kicsiket különböző mozgásformákkal, ugyanakkor erőltetni semmit sem szabad, olyan sportot kell találni, amiben örömüket lelik, és felszabadítja őket. 

- Természetesen a mozgást felnőtt, sőt idős korban sem késő elkezdeni, a legfontosabb a rendszeresség, ami azt jelenti, hogy érdemes úgy alakítani a napokat, hogy a testmozgás, ami lehet egy séta, egy kocogás minden nap helyet kapjon az életünkben – mondta Bogó Anikó. 

Bogó Anikó előadása
Fotó: Szentes Kitti

Az egészségügyi előadások utolsó felszólalója Baráth Valéria gyógymasszőr volt, aki ismertette a masszás jótékony hatásait ugyanakkor felhívva a figyelmet, hogy körültekintően kell kiválasztani a masszőrt, mert a különböző gyorstalpaló masszőrképzések nem adnak olyan átfogó tudást, mint egy gyógymasszőr képzés és amennyit használhatunk ugyanannyit árthatunk is a páciensnek. 

Az előadásokat követően Dr. Baráth Károly lépett a képzeletbeli pódiumra és egy rövid ugyanakkor tartalmas előadással tisztelgett szeretett és nagyra becsült szülei előtt, akik szívvel-lélekkel gyógyítottak nemcsak testet, de lelket is Perkátán. E sorok írója kétszer is köszönheti életét a Baráth család tagjainak, először, amikor ezerkilencszázkilencven telén megszületett, Dr. Baráth Károly segítségével. Majd tizenhat évvel később, amikor perforált vakbéllel élet halál között lebegett, Dr. Baráth Miklós és orvostársa, Dr. Tussai Gábor két kiváló sebész szakmai felkészültségének hála az élet győzött. 

Dr. Baráth Károly beszédének zárásaként megnyitotta tárlatot. A kiállítás témája, valamint címe Orvosi eszközök bemutatása a szülői hagyatékból. Aki megtekinti a kiállítást, találkozhat korabeli orvosi eszközökkel, tárgyakkal, könyvekkel, régi orvosi táskával is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában