Multicsarnok épül

2023.11.06. 15:00

Elkészült az első jég az új Alba Arénában

Hamarosan új sportarénája lesz Magyarországnak Székesfehérváron. Az Alba Aréna az osztrák bázisú élvonalbeli bajnokságban menetelő székesfehérvári Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat leendő otthona lesz, illetve rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd. A Volán hokisai pénteken ki is próbálhatták az új pályát.

Duol.hu

Már elkészült az első jég is az új arénában

Forrás: Dr. Cser-Palkovics András/Facebook

A fehérvári és hazai jégkorongsport mellett 20-25 teremsportágat is ki tud szolgálni, időszakosan pedig akár hatezernél több néző befogadására is képes lesz. A multifunkcionális csarnok befogadóképessége jégkorong-meccseken 6000, koncertek és egyéb események alkalmából akár 8000 fő is lehet. Építési költsége meghaladja a 35 milliárd forintot – számolt be róla a Világgazdaság.

„Az Alba Arénát már nagyon megérdemelte Székesfehérvár és szükségünk is volt rá, hiszen ez olyan lehetőségeket nyit meg városunk számára a sport, konferenciák, zenei koncertek, illetve egyéb rendezvények tekintetében is, amelyek egyrészt méltók településünkhöz és az agglomerációnkhoz, másrészt nélkülözhetetlenek, ha Fehérvárt nagy, megtartó erővel rendelkező várossá, 21. századi, értékkel teli otthonná akarjuk tenni” – idézték Cser-Palkovics András, székesfehérvári polgármester közösségi bejegyzését.

A városvezető szombaton arról posztolt, hogy a jégpróbán a sorsolással kiválasztott szerencsés Volán-szurkolók is ott lehettek. Azt is megírta: „Az Aréna kivitelezése és engedélyeztetése a terveik szerint nagyjából még fél évet vesz igénybe, persze ez függ az utóbbi folyamat gyorsaságától. Mindenesetre az első rendezvények tervezése megkezdődhetett.  A csarnok körüli úthálózat engedélyeztetése külön folyamat, mely már elkezdődött, szeretnénk és nyomatékosan kértük is az érintetteket, hogy minél gyorsabban, jóval a csarnok átadása előtt már lehessen használni ezeket az utakat”.

Az Alba Aréna az osztrák bázisú élvonalbeli bajnokságban menetelő Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat leendő otthona lesz, illetve rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd. A fehérvári és hazai jégkorongsport mellett 20-25 teremsportágat is ki tud szolgálni, időszakosan pedig akár hatezernél több néző befogadására is képes lesz, koncertek és egyéb események alkalmából akár nyolcezer fő is.

Forrás: Dr. Cser-Palkovics András/Facebook

A Magyar Építők beszámolója szerint a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében immár lassan két éve épül a létesítmény, mely kívülről már jelentős mértékben felöltötte végső formáját: többek között a látványos tetőfedő-elemek is a helyükre kerültek már a nyáron. A munkálatokban a KÉSZ Csoport több tagvállalata és stratégiai partnere is jelentős szerepet vállalt: az acél tetőszerkezet, valamint a speciális lemezburkolat tervezésére, gyártására és megvalósítására szerződtek. A szerkezetépítési munkálatokban kulcsszerepe volt a Market leányvállalatának, a Moratus Kft.-nek, a komplex mélyépítési feladatok megvalósításáért pedig a HBM Kft. felelt. Az épületet Tarnóczky Tamás Attila és Balázs Mihály építészek tervezték.

Jelenleg is nagy erőkkel zajlanak a belső munkák, a tervezett átadás 2023 legvége. Az elmúlt időszakban a különböző rendszereket tesztelték a kivitelezők, a múlt héten pedig a jégkészítés került sorra. Péntek délután aztán újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az építés. Az új multifunkcionális csarnokban a múlt héten tesztelték a jégkészítést és a palánkrendszert is, ha pedig már ott volt a csúszós felület, a Volán hokisai ki is próbálták azt.

A Volán hokisai ki is pórbálták az új pályát
Forrás: Dr. Cser-Palkovics András/Facebook

– Szépen alakul a csarnok, nagyon szép lesz, jó látni, hogy mindennek megvan a helye, a jég is megfelelő, a palánkok, a lelátó szuper. Mindenki erre várt 15-20 éve Fehérváron, személy szerint én is mióta ide igazoltam. Már akkor kezdődött a tervezése, örülök, hogy megvalósul, és modern arénában játszhat a csapat jövőre. Ha sokan lesznek, itt is meglehet a katlan hangulat, persze a Raktár utcának egyedi feelingje volt ebből a szempontból. Nekünk játékosoknak az a pálya is nagyon jó, remek körülményeink vannak, jó az öltöző, normális konditermet is tudunk használni. A közönségnek nagyon nagy plusz lesz itt minden, a jég is remélhetőleg jobb lesz majd. Remek lenne jövőre a Bajnokok Ligájában avatni csapatszinten az új csarnokot, a Raktár utcából pedig minél szebb eredménnyel, akár egy bajnoki címmel szeretnénk búcsúzni – nyilatkozta az együttes csapatkapitánya, Hári János a feol.hu-nak.

A mostani energiaárak esetén különösen fontos kérdés az is, hogy mennyire lesz energiatakarékos az épület. A kivitelezők már korábban arról tájékoztattak, hogy a gázt eleve nem vezetik be az arénába, hanem elsősorban hőszivattyúk gondoskodnak majd a megfelelő benti hőmérsékletről. Ezek működtetéshez ugyan áram szükséges, de mivel a létesítmény legalsó szintje és a pálya is a földszint alatt, így bemélyítve kap helyet, ez pedig jelentősen csökkenti a hűtés, illetve a fűtés költségeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában