Új gyártóüzem létesül

2023.11.23. 14:54

A Hankook nagyszabású beruházása a térség jövőjét erősíti

Nem lett igaza azoknak a „jól értesült” rémhírkeltőknek, akik Dunaújváros és Rácalmás határában épülő akkumulátor üzem hírével keltettek a közelmúltban rossz hangulatot. Ugyanis a Hankook leendő új gyártóüzeme 450 új munkahellyel járó, 210 milliárd forintos beruházása fog a területen létesülni.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Rendkívüli közös sajtótájékoztatót tartott dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, valamint Schrick István Rácalmás város polgármestere a Hankook új beruházásával kapcsolatban.

Közel félezer új munkahely

A Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Molnár Krisztián örömmel jelentette be, hogy tovább erősödik a Fejér vármegyében működő Duna-mente különleges gazdasági övezet, azzal, hogy a világ hetedik legnagyobb abroncsgyártója, a Hankook Tire jelentős fejlesztés megvalósítása mellett döntött. A 450 új munkahelyet teremtő, több mint 210 milliárd forint értékű beruházás helyszíne Fejér vármegye különleges gazdasági övezete, Rácalmás lesz. Kiemelte Magyarország Kormánya, külön is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előkészítő munkáját, amely megalapozta, hogy a nagyon komoly nemzetközi verseny ellenére sikerült idehozniuk ezt a fejlesztést. Megköszönte dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő közbenjárását és Schrick István polgármester, a rácalmási emberek, a gyárban dolgozók munkáját, amellyel hozzájárultak a gyár eddigi termeléséhez, működéséhez.

Fotó: Laczkó Izabella

A beruházás értéke 210 milliárd forint

A fejlesztés részleteiről dr. Mészáros Lajos elmondta, hogy a magyar szempontból is rendkívül fontos bejelentés a koreai tőzsdén történt.

A Hankook Tire egy új zöldmezős, nagy teherbírású teherautó és autóbusz abroncsokra fókuszáló beruházás megvalósítása mellett döntött. A közel félezer új munkahelyet teremtő, több mint 210 milliárd forint (540 millió euró) értékű beruházás helyszíne az a Dunaújváros melletti Rácalmás lesz, ahol a Hankook 2007 óta gyárt személygépkocsik és könnyű tehergépkocsik számára gumiabroncsokat, és innen szolgálja ki a teljes európai piacot. A döntés értelmében a koreai vállalat egy közel 66 ezer négyzetméteres gyártóüzemmel és egy új automata raktár létesítésével bővíti kapacitásait Magyarországon. Az új üzem naponta 2380, évente pedig mintegy 800 ezer darab magas minőségű, acél megerősítésű, nagy teherbírású nehézgépjármű – teherautó- és autóbusz – abroncs gyártására lesz képes.

A helyszín választás nem véletlen, hiszen a Hankook Tire több mint 10 éve stratégiai partnere az országnak, a rácalmási üzem pedig folyamatosan fejlődik és bővül. Ez a vállalat egyetlen európai gyártóegysége és egyben a világ egyik legmodernebb abroncsgyáraként tartják számon. A mai döntéssel tovább erősödik Magyarországon a gumiabroncsgyártás – fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Ez a beruházás világosan megmutatja, hogy a Hankook bízik Magyarországban, a Kormány pedig kész minden támogatást megadni, hogy a dél-koreai vállalat képes legyen megvalósítani fejlesztéseit. A térség országgyűlési képviselőjeként örömét fejezte ki, hogy a választókerületbe érkezett ez a jelentős beruházás, amely majd felpezsdíti a térség gazdasági életét – emelte ki dr. Mészáros Lajos.

Fotó: Laczkó Izabella

Az itt élő emberek eredményes munkája

Schrick István szintén örömét fejezte ki a bejelentés kapcsán. Ez a döntés számukra egy fényes visszaigazolás arról, hogy Magyarország Kormánya és az itt élő emberek munkája eredményes és sikeres, amely a Hankook fejlesztésével majd a térség jövőjét erősíti - fűzte hozzá Rácalmás város polgármestere.

A keleti nyitás stratégiája

A gumiabroncs-gyártási szektor termelési értéke a 2010-es kormányváltás óta a sikeres befektetésösztönzés hatására több mint négy és félszeresére emelkedett. Az iparág pedig jelentős mértékben járult hozzá Magyarország exportjának növekedéséhez is, ugyanis 2010 és 2022 között a gyártó szektorban tevékenykedő vállalatok kivitele több mint háromszorosára bővült. Mindez egyben azt is jelzi, hogy a gumiabroncsgyártás nélkül nem valósulhattak volna meg az elmúlt években elért exportrekordok, amelyeket az idei évben újabb követ, hiszen a jelenlegi adatok alapján az ország kivitele 160 milliárd euró körüli értéket érhet el. A ma bejelentett beruházás egyben a kormány keleti nyitás külgazdasági stratégiájának sikerességét mutatja. Hiszen Dél-Korea napjainkra a negyedik legjelentősebb befektetővé vált Magyarországon. Az onnan érkező közvetlen tőkebefektetések állománya 2021-ben pedig meghaladta a 6,9 milliárd eurót.

A több mint 80 éves hagyományokkal rendelkező Hankooknak nyolc gyára van, és összesen 40 országban vannak fizikailag is jelen, a vállalat termékei pedig több mint 160 országban vásárolhatóak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában