Koszorúzás

2023.11.09. 13:00

A bányászhimnusz írójára emlékeztek Kálozon

Kunoss Endrére, a bányászhimnusz írójára emlékeztek síremlékénél Kálozon az Országos Magyar Bányász- és Kohász Egyesület tagjai.

Duol.hu
Forrás: Józsa Róbert Facebook 

Évről-évre rendszeresen gyűlnek össze megemlékezők Kunoss Endre sírjánál a kálozi református temetőben. A Szent István Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói és a kálozi Őszikék Nyugdíjas Egyesület műsorában bányászdalokkal és a bányászok életét megörökítő versekkel emlékeztek az egykori íróra.

Kunoss Endre írói tevékenysége mellett nyelvész, jogtudós, természetgyógyász volt. Tüdőbajban szenvedett, gyógyulása érdekében pedig a Zichy család kálozi birtokára utazhatott. Állapota folyamatosan romlott, 1844-ben a településen hunyt el.

Fotó: Baráth Eszter / FMH

Csurgó Lajos, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Székesfehérvári Területi Szervezetének elnöke beszédében Kunoss Endre mellett azokra is emlékezett, akik az elmúlt évtizedekben velük együtt tették tiszteletüket az író sírjánál, ma viszont már nem lehettek ott. 

Az OMBKE Dunaújvárosi szervezete koszorúját Kvárik Sándor és Kopasz László helyezte el a Bányász himnusz szerzője síremlékén. A megemlékezést Káloz község önkormányzata és az OMBKE fémkohászati szakosztálya szervezte.

Az esemény zárásaként a megemlékezők közösen énekelték el a bányászhimnuszt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában