Nyílt-nap a POK-ban

2023.10.25. 17:30

Minden a pályaorientációról szólt - galériával

Fontos kérdés a gimnazisták életében, hogy merre orientálódjanak, milyen pályát válasszanak. A felvételihez közelálló évfolyamokat ez különösen érinti, ugyanis jelentős módosítások léptek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben a megelőző évekhez képest. Ugyanakkor a sikeres továbbtanulás érdekében már célszerű 10. osztályban eldönteni, hogy milyen irányba forduljanak a fiatalok, hiszen a tanév végén már dönteni kell arról, hogy mely tantárgyakat szeretnék emelt óraszámban tanulni. A tanulók életében fontos mérföldkő ezeket a döntéseket meghozni, ezért a Pannon Oktatási Központ október 25-én egy egész napos programsorozattal segítette elő diákjainak a választást. 7 egyetem részvételével, 16 helyszínen, és az iskola aulájában is minden a pályaorientációról szólt.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára, Hankó Balázs még az év elején a felvételi eljárás változásaival kapcsolatban elmondta, hogy egyebek mellett 2024-től az egyetemek maguk határozhatják meg a tanulmányi pontok és az érettségi pontok számításánál figyelembe vehető tantárgyak körét, valamint azt is, hogy milyen tevékenységekért, eredményekért jár többletpont a felvételin. A többletpontok széles körben lesznek adhatók, mint például a nyelvismeretért, tanulmányi és sportversenyeken elért eredményekért, vagy éppen a munkaerőpiaci tapasztalatért. A POK pályaorientációs nyílt-napját szervező szakember is erre hívta fel elsőként beszélgetésünk során a figyelmet. Hozzátette, hogy az új eljárások során számos tanulmányi versennyel lehet többletpontot elérni. Ezért a POK-ban nagy hangsúlyt fektetnek az olyan szakkörökre, ahol ezekre a versenyekre készítik fel a diákokat. 

Pleszné Antal Ágnes szervezési és koordinációs igazgatóhelyettes- a nyílt nap szervezője- az esemény kapcsán elmondta, hogy a nyílt-napot megelőzte egy felmérés, amelyben továbbtanulási terveikről kérdezték az iskolába járó diákokat. A válaszokat figyelembe véve, a felmerülő igények alapján, a diákok céljait segítve szervezték meg a nyílt napot és elsősorban a továbbtanulási célként megjelölt egyetemeket hívták meg a rendezvényükre. A preferált szakokhoz, egyetemekhez természetesen hozzájárul az iskola sajátossága is, miszerint a régióban egyedülállóan biológia-kémia tagozaton, valamint matematika-informatika, matematika-fizika és idegennyelvi tagozatokon nagyon magas óraszámban, magas szintű képzés folyik.

Ez alkalommal a Pécsi Tudományegyetem, az Állatorvosi Egyetem, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara, a Szegedi Tudományegyetem, az ELTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a helyi erő a Dunaújvárosi Egyetem is képviseltette magát. A nyílt napok sikereit az is megerősíti, hogy a POK diákjainak mintegy 95 százaléka jelentkezik valamely felsőoktatási intézménybe. Ugyanakkor nagyon fontos mutatószám, hogy a jelentkezők 80-85 százaléka az első-helyen megjelölt helyre, de valamennyi jelentkező felvételt nyer valamelyik egyetemre, amely nagyon szép eredmény- mutatott rá, Pleszné Antal Ágnes. 

Az egész napos programsorozatot négy pillérből állította össze az igazgatóhelyettes asszony. Mint kifejtette a felsőoktatási intézmények előadói összesen 8 tanteremben tartottak, több turnusban tájékoztatót a diákoknak. Szóba került az adott egyetem plusz pont számítási rendszere, a karok általános ismertetője, de az új szakok bemutatása is. A szünetekben, az aulában az egyetemek standjain az érdeklődök feltehették a vendég intézményeket képviselő diákoknak személyes kérdéseiket, akár az egyetemi élettel, de akár a kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatban is. 

A külföldi továbbtanulás lehetőségéről is kaphattak a diákok tájékoztatást ezen a napon.

A nyílt nap második pillérét a Pécsi Tudományegyetem és az Útkeresés Segítő Szolgálat közreműködésével szervezték. Az egyetem képviseletében felkészített hallgatók interaktív, játékos gyakorlatokon keresztül tartottak foglalkozásokat. A pályaorientációs, önismereti workshopon a diákok szembesülhettek saját készségeikkel, erősségeikkel, gyengeségeikkel. Majd az egyetem oktatói a műhelymunka során felmerülő témák problémáira fókuszálva tartottak karrier-tervezési és menedzselési előadásokat. A programok között szerepelt a Hungarian Business Case Society által indított kezdeményezés, a Döntés fa elnevezésű tréning, amely rendszeres, esettanulmányokon alapuló döntési módszertant mutatott be a diákoknak. 

Az Útkeresés programjait a „kisgimiseknek” szánták, amely során a gyerekek érdeklődési irányait kívánták feltárni. 

Harmadik pillére a pályaválasztásnak az egyetemeken folyó előadásokba, kutató munkákba való betekintés, ezért Berekméri Eszter, az Állatorvosi Egyetem kutató biológusa beszélt munkájáról, valamint mutatta be az újonnan induló kutató zoológus szakot. Ezen kívül a Pécsi Egyetem két tanára, Dr. Tóth György tartott előadást a tanulóknak a fizikus képzés jelentőségéről, kiemelve az idei Nobel-díjasok munkájának jelentőségét az orvoslásra. Dr. Dittrich Ernő a klímaváltozásról, megoldásokról, valamint a vizes élőhelyek ökológiai állapotáról tartott „egyetemi szintű” előadást. 

Az iskola pályaválasztást elősegítő munkájának negyedik pillére a nyílt napon kívül is folyamatos. Az osztályfőnökök szervezésében pályaorientációs kirándulásokat szerveznek, ahol a tanulók testközelből tapasztalhatják meg az egyetemi életet, részt vehetnek egy-egy előadáson, szemináriumon is. Az elmúlt tanévben a Pécsi Tudományegyetemen, az idén Szegeden lehetnek egy-egy napra egyetemisták a POK diákjai. 

Az elmúlt héten az érdeklődőknek lehetőségük volt a külföldi továbbtanulási lehetőségekről is információt szerezni a Tanulj Külföldön Kiállításon is Budapesten, ahova a 11. évfolyam diákjai látogattak el osztályfőnökükkel. 

Dr. Várkonyi Zsófia, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori diákja, ma az Allen&Overy ügyvédjelöltje
Fotó: Laczkó Izabella

A helyszínen sikerült megszólítanunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyik előadóját, aki maga is az intézmény hallgatója volt, de ma már gyakorló jogászként tartott előadást az iskola diákjainak. Dr. Várkonyi Zsófia kérdésünkre elmondta, hogy 2022-ben végzett az egyetem jog és államtudományi karán és jelenleg az Allen&Overy ügyvédi irodánál dolgozik. A POK diákjai nagyon pozitív benyomást tettek a fiatal ügyvédjelöltre. Céltudatosan, érdeklődő, releváns kérdéseket kapott egyebek mellett a karrier lehetőségekről, a közjegyzői munkáról, az idegen nyelvű diploma megszerzéséről is. 

Pleszné Antal Ágnes a nap összegzéseként kiemelte, hogy a változó felvételi eljárásban, pontszámításban járatlan diákok, szülők számára szeretnének ebben az útvesztőben időben segítséget adni hiteles felsőoktatási információkkal, valamint szakszerű pályaorientációs konzultáció biztosításával támogatni a fiatalok pályadöntését.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában