Pályázat

2023.10.12. 13:00

Megújult a jégverem Szalkszentmártonban

Elkészült a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékiállítás udvarán található jégverem felújítása. A beruházás a Vidékfejlesztési Program keretén belül, a Szabadszállási Gazdakör működési területére meghirdetett „Helyi fejlesztések támogatása” című pályázaton elnyert támogatásból újult meg. Az épületet pénteken adták át.

Duol.hu

A képen (balról): Gulyásné Horváth Tünde polgármester és Kristóf Katalin, a Leader iroda munkatársa

Fotó: Gulyás Sándor

Jégpinceként is említik az idősebbek az élelmiszer tárolására használatos, szalmával hőszigetelt, fedett és bélelt gödröt, melybe a téli időszakban jégtábla-darabokat hordtak hűtésül, hogy tavasszal és kora nyáron élelmiszereket tartósítsanak benne, írja a baon.hu.  

– Az emlékkiállítás udvarán álló épület az idők nyomait viselte magán. Ennek jegyében döntött önkormányzatunk arról, hogy pályázatot nyújtunk be a létesítmény felújítására. A pozitív elbírálásnak köszönhetően nyár közepén megkezdődhetett a munka. A projekt keretében megvalósult a lábazat falazása, a nútolt deszkaburkolat, a faajtó cseréje. Az új tető nádfedél borítást kapott.  A megvalósításban közreműködőknek hála, sikerült kihozni a maximumot, ezért  köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vállalt belőle. A projektmenedzsmentet a polgármesteri hivatal dolgozói látták el, külső szakértő bevonása nélkül, folyamatosan egyeztetve a Leader Iroda munkatársaival – tájékoztatott Gulyásné Horváth Tünde polgármester. 

Fotó: Gulyás Sándor

Régen a jégpince ajtaján található riglit csak a jéggel való feltöltés idejére húzták el. A felújítás célja az is volt, hogy a látogatókat nyitott ajtó fogadja, meg tudják tekinteni milyen belülről. 

– Folyamatban van a  Petőfi Sándor Emlékkiállítás épületének rekonstrukciója. A beruházásra több mint 70 millió forint támogatást nyert a vármegyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP), a LEADER és a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi Ideiglenes Kollégium pályázatain a település önkormányzata. A projekt keretében megvalósul az épület, a kerítés teljes körű felújítása, a kiállítótermek festése.  Az emlékkiállítás a tervek szerint az év végén nyitja meg kapuját a látogatók előtt. A megújult jégvermet ezután tekinthetik meg az érdeklődők – tette hozzá Gulyásné Horváth Tünde. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában