Dunaújvárosért Díjat kapott Szőke István

2023.10.24. 12:00

Megingathatatlan elvhűség

A 2023-ban Dunaújvárosért Díjat kapott Szőke István nyugállományú őrnagy, több évtizeden át a különböző városi rendezvények korábbi szervezője, az idén 25 éves közbiztonsági rendezvénysorozat alapítója. A díjat Dunaújváros MJV közgyűlése több évtizedes, a városért végzett lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként adományozta.

Duol.hu

Fotó: LI

Szőke István társadalmi munkavégzését a Beton- és Vasbetonipari Művek Dunaújvárosi Gyárában kezdte: a gyár ifjúsági és sporttevékenységének vezetője, fő szervezője volt. Az évente megrendezett kulturális vetélkedők, sportrendezvények, farsangi bálok állandó támogatója, résztvevője.  

Később a Magyar Honvédség hivatalos tagja lett. A jelenleg már nyugállományú őrnagy, a seregben is folytatta közösségi tevékenységét. Kiemelkedő sikere az akkor a honvédség kötelékében szolgáló amatőr zenekar - ma világszerte híres - Digital Együttes felkarolása, menedzselése volt. Több évtizeden át főszervezője volt a különböző városi rendezvényeknek úgy, mint például a Dunaparti Majálisok, Augusztálisok vagy a Fúvószenekarok és Mazsorettek Nemzetközi Találkozója. Hosszú évek óta kiemelkedő, áldozatos munkát folytat városunk közbiztonságának javítása érdekében.  

Kezdeményezésére jött létre a rendvédelmi területen például a városi bűnmegelőzési koncepció, a már említett közbiztonsági rendezvénysorozat, amely a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, mentőkkel, polgárőrséggel kapcsolatok kiépítésére, párbeszédre ad lehetőséget mindenkinek. Alapítója többek között a Dunaújvárosi Nyugállományú Honvéd Klubnak is. Csécs István nyugállományú honvéd alezredes, aki évtizedek óta ismeri Szőke Istvánt így fogalmazott: „Igazán gyakorlatias, minden ötletéhez feladatokat is tanácsolt és a megvalósításban is mindig segített. Szerény, követlen, önzetlen ember, barátként és kollégaként is számíthattam rá mindig.”    

Pártpolitikától függetlenül azt keresi, hogy hogyan lehet a városlakók életét szebbé tenni, hogyan lehet segíteni a városban működő civil szervezeteket, kezdeményezéseket, hogyan lehet fejleszteni a közbiztonsági területen dolgozó civil és szakmai szervezetek közötti párbeszédet.  

Bár erős politikai vénával rendelkezik, tudásával mégis csak szakmai területen vállalt vezetői szerepet, mint például a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezete. „Kevés olyan embert ismerek, aki teljesen önzetlenül megtett minden tőle telhetőt a városban élőkért, a városban működő szervezetekért, kisebbségekért, polgárőrségekért és az egész városért.” – mondta róla többek között Tóth Kálmán az MSZP önkormányzati képviselője.  

„Dunaújvárosért, a dunaújvárosi közösségekért, emberekért végzett munkáját összegezve Szőke István szerény, önzetlen segítőkészsége, tanácsai, a személyek, csoportok, emberi összetartozások zászlóvivőjeként kimagaslóak, megingathatatlan elvhűsége elismerésre méltó.  

A Beton- és Vasbetonipari Művek Dunaújvárosi Gyárában annak idején Istvánnak köszönhetően összeverődött egy brigád, én is tagja vagyok, és mi 32 éve minden pénteken este megtartjuk ezeket a találkozókat azóta is.” – jellemezte őt Toriszki József, Szőke István egyik barátja.  

Szőke István jelenleg is külső szakértőként segít a város Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság feladataiban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában