Nemzeti ünnep

2023.10.18. 11:30

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről

Október 23-a, 1989 óta kettős nemzeti ünnep Magyarországon. Ez a jeles nap az 1956-os forradalom kitörésének és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja is, amelyet az 1990. évi XXVIII. törvény iktatott a nemzeti ünnepek sorába. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából a térség településein ünnepi rendezvényeket tartanak.

Török Tímea

Fotó: Horváth László / archív

Az 1956-os a forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából 2023. október 23-án, hétfőn tartja a Dunaújvárosi Önkormányzat az ünnepi rendezvényeket- írták az önkormányzat hivatalos közösségi média felületén. Délelőtt 9 órakor megemlékezés és koszorúzás lesz az ’56-os temetői kopjafánál. Az eseményen fellépnek a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola diákjai. Beszédet mond Hegedűs Kristóf egyetemi hallgató. Az ünnep alkalmából átadják a Dunaújvárosért díjat, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában, délelőtt 11 órakor. Az idei évben Szőke István és Fejes László érdemelték ki a rangos elismerést. A díjátadón fellép a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes. A szervezők közleménye szerint a belépés az eseményekre ingyenes, és nem kötött regisztrációhoz, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Rácalmáson az 1956-os forradalom- és szabadságharc hőseiről való városi megemlékezésen az ünnepi műsort évek óta a Jankovich Miklós Általános Iskola pedagógusai és diákjai adják. Az önkormányzat a lakosokat az ünnepnap előtti utolsó tanítási napon, október 20-án, pénteken délután 17 órára a művelődési házba várja. Innen a műsor után együtt vonulnak át fáklyás kíséret mellett a Millenniumi-Parkba, az '56-os emlékműhöz koszorúzni.

Kulcs Községi Önkormányzat a jeles nap alkalmából 2023.október 23.-án hétfőn tart ünnepséget. 17 óra 30 perckor várják az érdeklődőket a polgármesteri hivatal előtti téren, itt osztják ki a résztvevőknek a fáklyákat, majd kezdetét veszi a hagyományos fáklyás felvonulás a temetővel szemben lévő Büszkeségpontra, ahol a fáklyákból máglyát gyújtanak. A programban Jobb Gyula polgármester mond ünnepi beszédet, majd a Kulcsi Fekete István Általános Iskola diákjai adnak műsort.

Ercsi Város Önkormányzata október 23-án, 17 órakor tartja az ünnepi megemlékezést és koszorúzást a Szabadság téren. Az ’56-os emlékműnél dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője tart beszédet. A megemlékezés részeként ünnepi műsorral is készülnek a szervezők, amely keretében Rékasi Károly előadásában Wass Albert Estet tekinthetnek meg az érdeklődök. 

Nagyvenyimen október 20-án, pénteken 11 órakor a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermébe várják az emlékezőket. Műsort adnak az iskola diákjai.

Mezőfalván október 23-án, hétfőn 16 órakor a Spar áruház előtti kopjafánál tartják a megemlékezést. Beszédet mond Masinka Csabáné alpolgármester asszony. Fellépnek a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, valamint Polgár Lilla és Farkas Erik színművészek. Rossz idő esetén a Kiss Kálmán Művelődési Ház ad otthont a rendezvénynek.

Baracson szintén október 23-án ünnepelnek. A Templomosi temetőbe várják 11 órára a település lakóit, ahol a 11 órakor kezdődő eseményen Várai Róbert Baracs polgármestere mond beszédet. Műsorral közreműködik a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola 7. osztálya. Végül megkoszorúzzák Farkas István sírját.

Kisapostagon október 23-án, hétfőn 16 órakor a Petőfi ligetben a kopjafánál tartják a megemlékezést. Koszorúz és énekel a Kisapostagi Nőegylet.

Perkátán a Felvonási tünetek színjátszó műhely előadásának, Akár a kéz, ha ökölbe kékül- címmel ünnepi megemlékezést tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Október 23-án, hétfőn 15 órakor a Győry-kastélyban, a díszteremben várják a lakosságot, végül az ünnepi megemlékezést koszorúzással zárják majd. 

Dunaföldváron

A városi ünnepséget a Művelődési Központban, október 23-án, 10.00 kezdettel tartják. Az ünnepi beszédet, Horváth Zsolt polgármester mondja el. A megemlékező műsort a Magyar László gimnázium diákjai adják elő. Az eseményt követően a jelenlévők átsétálnak a városházához, ahol az ott elhelyezett emléktáblánál elhelyezik a koszorúikat.

 

Előszálláson

Az ünnepséget a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban tartják október 20-án pénteken, 18.00 órai kezdéssel. Az ünnepi beszédet Farkas Imre polgármester mondja el, a megemlékező műsort a helyi Árpád Fejedelem általános iskola nyolcadikos diákjai adják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában