Idén 183 lakástűz volt eddig

2023.10.06. 18:00

Lángolt egy nádtetős családi ház is Fejérben

2023 első három negyedévében 183 lakástűz keletkezett Fejér vármegyében, 52-vel kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ami 22 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban 2418 négyzetméternyi épített terület égett le, csaknem ötszázzal kevesebb, mint tavaly, ami 17 százalékos csökkenés.

Duol.hu

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy - Bács-Kiskun MKI

A legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás április 6-án történt Kápolnásnyéken, ahol egy 350 négyzetméteres, nádfedésű családi ház égett teljes terjedelmében. 40 hivatásos és önkéntes tűzoltó 9 járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek. A tűz oltása az utómunkálatokkal együtt 18 órán át tartott.
Fejér vármegyében az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben heten sérültek meg, 13-mal kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában, többségük füstmérgezést szenvedett.
2022 első három negyedévében egy ember vesztette életét lakástűzben, idén az év első kilenc hónapja nem követelt áldozatot a vármegyében, egészen október elsejéig, amikor egy hétvégi ház gyulladt ki Bakonycsernyén. A kiérkező egységek egy embert kihoztak az épületből, ám az életét a gyors beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.
A Fejér vármegyei lakástüzekhez összesen 410 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók 130 órát töltöttek a tüzek oltásával. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 5 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba (21 %), a fűtési rendszer hibája (17 %), nyílt láng (16 %), avar- vagy szemétégetés (9 %), sütés-főzés (8 %), a kémény műszaki állapota (4 %), illetve dohányzás (1 %) miatt gyulladt ki épület Fejérben. Három otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb alkalommal a konyhában és a kéményben (14 %), illetve hálószobában és a tárolókban (8 %) csaptak fel a lángok.
A 183 tűzzel érintett lakóépületből csupán 1 otthonban volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.
Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 24-szer riasztották a tűzoltókat Fejérben, ez megegyezik a tavalyi év hasonló időszakával. Idén 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést a vármegyében, 12-vel többen, mint egy éve. A legsúlyosabb esett egy gázfűtéses üzemben történt, ahol egy időben 13-an szenvedtek különböző mértékű szén-monoxid-mérgezést. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában