Áthelyezés

2023.10.31. 20:00

Hová kerül a szovjet katonai emlékmű?

Folyamatban van az óvárosi, pentelei városrészi szovjet katonai emlékmű áthelyezése. A katonai emlékművekhez nyúlni mindig kényes dolog. Miért van szükség az áthelyezésre, és milyen megállapodások rögzítik a katonai emlékművek helyzetét? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ az írásunkban.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A katonai emlékművek helyzetét mindig kétoldalú állami szerződések szabályozzák. Magyar–szovjet viszonylatban 1995. március 6-án írt alá szerződést a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya. A megállapodás a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről szól.

A megállapodás preambuluma szerint (a preambulum az egyes jogszabályok, illetve az alkotmányok bevezető, jogi kötőerővel nem bíró, bevezető része, amelynek azonban jelentős szerepet tulajdoníthatunk a jogértelmezés szempontjából – a szerk.) a katonáknak, a hadifoglyoknak és más személyeknek, akik az I. és II. világháborúban, valamint a háborút követő időszakban elestek, vagy meghaltak, joguk van méltó sírhelyre, amelynek kialakítását és gondozását a háború áldozatainak védelmére vonatkozó, Genfben, 1949-ben kötött egyezmények és azok 1977-es kiegészítő jegyzőkönyvei alapján, valamint más nemzetközi emberi jogi normák szerint, megfelelő módon kell biztosítani.

A megállapodás rögzítette, hogy a Magyar Köztársaság Kormányának szerződésben vállalt kötelezettsége az emlékművek védelme és korlátlan időre szóló megőrzése, valamint annak biztosítása, hogy a diplomáciai testület tagjai, az elesett orosz katonák rokonai, valamint más egyének és szervezett csoportok az emlékművet meglátogathassák a kegyelet, emlékezés céljából.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Sajnos mindig akad kényes ügy. Például 2011. november 23-án ismeretlen tettesek megrongálták a budapesti Szabadság téren lévő második világháborús szovjet katonai emlékművet.

Az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetsége akkor tiltakozott a rongálás miatt, és kérte a magyar hatóságoktól, haladéktalanul hozzák rendbe az emlékművet és biztosítsák a sérthetetlenségét az említett 1995-ös megállapodásnak megfelelően.

A nagykövetség követelte az eset alapos tisztázását és a tettesek megbüntetését. A magyar hatóságok ígéretet tettek erre vonatkozóan.

Szűkebb környezetünkben a dunaújvárosi szovjet emlékmű áthelyezésével kapcsolatban – a jelek szerint – semmilyen probléma nem

adódik. A magyar fél támogatja az áthelyezési elképzelést. Az orosz fél látogatása a helyszínre pedig szervezés alatt áll.

Mert miről is van szó? Ezzel kapcsolatban Orosz Csabát, dunaújvárosi önkormányzati képviselőt kerestünk meg, mivel ez a körzet is az ő választó kerületéhez tartozik.

– Három pillére van az áthelyezésnek, és egyik sem politikai eredetű vagy színezetű. A Mondbach-kúria felújítása miatt útban van az emlékmű. A második, hogy a kúria előtt volt Dunapentele főtere, és úgy gondoljuk, ha a kúria felújítása befejeződik, megérdemli a régi főteret is. A harmadik, hogy szeretnénk a Magyar út és a Petőfi utca kereszteződését korszerűsíteni, egy körforgóval, vagy egy lehajtósávval. A legnagyobb valószínűségét annak látom, hogy a Dunaújvárosi Köztemetőbe kerül az emlékmű, ahol már amúgy is látogathatók szovjet katonai sírhelyek. A kúria körüli munkálatokat és a temetőt a magyar illetékesek, a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozási hivatalának a munkatársai már szemlézték, és semmi akadályát nem látták annak, hogy az emlékmű a nagytemetőbe kerüljön. Az orosz fél megkapta a javaslatunkat, várjuk a válaszukat és a látogatásukat.

(Forrás: kuria-birosag.hu, hungary.mid.ru)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában