Őszi nagytakarítás

2023.10.10. 13:00

Ezeket a ház körüli munkákat érdemes minél előbb elvégeznie

Összeszedtük a legfontosabb ház körüli, őszi munkákat, amelyeket érdemes a hideg beállta előtt elvégezni. Ha nincs ötlete, hogy mivel és hogyan álljon neki, mi kiválasztottuk a szerintünk legfontosabbakat, amit akár már a hétvégén el is végezhet.

Duol.hu

Pénzt spórol és nagy kellemetlenségtől óvja meg magát, ha ezeket az óvintézkedéseket megteszi

Fotó: Shutterstock

Itt van október és talán most már mondhatjuk, hogy beköszöntött az ősz. Az órákat hamarosan vissza kell állítani – egészen pontosan október 29-én –, és mivel rövidesen talán ideér a hideg idő és jön az egyre korábbi sötétedés, ez a legjobb alkalom arra, hogy elvégezzük a ház körüli tatarozást, és befejezzük azokat a munkálatokat, amelyeket a nyáron halogattunk, teol.hu.

Az udvar és kert takarítása mindenképp esedékessé válik, hiszen az egészen kellemes indián nyárnak köszönhetően még nyugodtan tarthatunk összejöveteleket az udvaron. A kertet és a növényeket pedig érdemes az első nagy fagy előtt rendbe tenni, megmetszeni. Ezenfelül természetesen ott van a lehullott levelek eltakarítása, ami akár a napi feladataink közé is sorolható és a nem használt kültéri gyerekjátékok – mint például a trambulin – elpakolása is.

A ház körüli munkák másik legfontosabb része az ereszcsatornák kipucolása. Ezt a munkát senki sem szereti elvégezni, de hosszú távon pénzt takaríthat meg, ha gondoskodik arról, hogy az ereszcsatorna levelektől és törmeléktől mentes legyen. Ha ezek eltömődnek és nem tisztítják ki őket, akkor a pangó víz nemcsak olyan problémákat okozhat, mint a rozsdásodás, mivel ha túl sokáig marad benne nedvesség, akkor ez az ingatlan szerkezeti károsodásához is vezethet. Ebben az időszakban, tehát évente egyszer vegyük elő a létrákat, és néhány órát érdemes ennek a kitisztítására szánni. Ha mi magunk nem szeretnénk elvégezni, akkor érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis háló vagy rács felhelyezésével is tudunk tenni az eltömődés ellen.

Senki sem szeretné megosztani otthonát nemkívánatos kártevőkkel, például egerekkel vagy más rágcsálókkal, amik a hideg beköszöntével melegebb helyeket keresnek, hogy télre menedéket találjanak. Sajnos az első hely, ahol ezt keresni fogják, az az otthonunk. Érdemes ellenőrizni az ingatlan külső falazatát, hiszen a réseken és repedéseken is bejuthatnak a házunkba.

A lakásban is érdemes körülnézni

Az utolsó dolog, amit egy hideg téli éjszakán szeretne az ember, hogy a bojler vagy a kazán meghibásodjon. Érdemes szintén szakemberrel szervizeltetni mindkettőt, mivel hosszú távon sok bosszúságtól kímélheti meg magát az ember. 

– A bojler elvízkövesedhet, ezért érdemes legalább kétévente kitisztíttatni, mivel akár jó pár napig meleg víz nélkül maradhat a család mire szerelőt találnak – válaszolta kérdésünkre Martonosi János szakember, majd hozzátette: a kazánt és a fűtőtesteket érdemes szezonálisan ellenőriztetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában