Dr. Unger Zsolt

2023.10.08. 18:00

Az ügyvéd tanácsai a közjegyzői előzetes bizonyításról

Duol.hu

Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eljárás azért lehet fontos a kérelmezőnek, mert bizonyítékokat szerezhet be egy későbbi eljárás esetére, vagy éppen egy szükségtelen eljárást előzhet meg vele. Az előzetes bizonyítás igénybevétele nem kötelező. Meghatározott feltételek fennállása esetén az érintett fél saját maga kezdeményezheti az illetékes közjegyzőnél a lefolytatását.

Az előzetes bizonyítás perelőkészítő, pergyorsító és perelhárító funkcióval egyaránt rendelkezik. Eredményeként születhet egyrészt szakértői vélemény, mely ugyanolyan bizonyítási eszköz, mint a perben kirendelt szakértő véleménye. Másrészt például szemléről vagy tanúkihallgatásról készült jegyzőkönyv, amely mint közokirat teljesen bizonyítja a benne foglalt intézkedés, nyilatkozat megtételét, az általa tanúsított adatok és tények valóságát.

Előzetes bizonyításnak egyrészt akkor van helye, ha valószínűsíthetően a későbbiekben a bizonyítás nem vagy csak jelentős nehézséggel lenne lefolytatható. Ilyen eset például, ha olyan állapotot, tényt kell rögzíteni, ami valószínűsíthetően megszűnne, mire a perbeli bizonyítási eljárásra sor kerülne.

Lehetőség van közjegyző előtti előzetes bizonyításra abban az esetben is, ha a kérelmezőnek a bizonyíték beszerzéséhez jogi érdeke fűződik, különösen, ha jelentős tény vagy állapot megállapításához van szükség a bizonyításra. Ezen esetek eléggé tág körben teszik lehetővé az előzetes bizonyítás igénybevételét. Például igénybe vehető akkor is, ha valaki szavatossági igényt kíván érvényesíteni, és a hibát, illetve annak összegszerű következményeit szakértő útján szükséges megállapítani.

Az előzetes bizonyítás lényege, hogy valamely bizonyíték már a peres eljárást megelőzően beszerzésre kerüljön, illetve rendelkezésre álljon. A bizonyíték alkalmas lehet arra, hogy a felek annak alapján megállapodást kössenek, így a pert elkerüljék.Az előzetes bizonyításra az a közjegyző illetékes, ahol a kérelmező lakó- vagy tartózkodási helye található, továbbá az a közjegyző is, akinek az illetékességi területén a bizonyítás helye van. Az előzetes bizonyításra vonatkozó kérelmet a közjegyzőnél lehet előterjeszteni írásban, elektronikus úton, vagy a közjegyző előtt jegyzőkönyvbe mondva.

A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelem előterjesztésének indokait, a tények rövid leírását, a kérelmező nevét és lakóhelyét (székhelyét). A kérelemben ismertetni kell a bizonyítani kívánt tényeket és az azokra vonatkozó bizonyítékokat, továbbá a kérelmezőnek valószínűsítenie kell azon körülmények fennállását, amelyeknek alapján előzetes bizonyításnak helye van. Ha az eljárás lefolytatásához igazságügyi szakértő kirendelése szükséges, akkor a kérelmezőnek kérnie kell szakértő kirendelését. A kérelemben meg kell jelölni az ellenfél nevét és lakóhelyét (székhelyét), ha pedig az ellenfél ismeretlen, ennek okát.

Az eljárás díjköteles, a közjegyzőt munkadíj és költségtérítés is megilleti. Amennyiben szakértő kirendelésére kerül sor, a szakértői díjat a kérelmezőnek kell megfizetni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában