Baracson és Mezőfalván is méltón emlékeztek

2023.10.23. 22:21

1956 a fiatalok forradalma volt - galériával

Baracson a hagyományoknak megfelelően a templomosi temetőben Farkas István sírjánál koszorúztak a forradalomra és szabadságharcra emlékezők.

Horváth László

Október 23-án 11 órakor a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjainak műsorával kezdődött a program. Az iskolások előadásában hallhattuk, hogy az egykori diákok az előző nap még az iskolapadban ültek. Másnap már az orosz tankokkal és a túlerővel szemben harcoltak. Tűrni, vagy valamit megpróbálni? Az ellenállás csak pár napig tartott, de akkor is megérte – hallottuk a korabeli történések felidézésében a fiataloktól. A folytatásban Várai Róbert, Baracs polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. Beszédében többek között kiemelést kapott, hogy 1956 bebizonyította, egyetlen politikai rendszer, még egy diktatúra se maradhat fönn hosszútávon az emberek bizalma és támogatása nélkül. 1956 tiszta forradalom volt. Az emberek leverték a gyűlölt jelképeket, de nem fosztogattak. A pesti forradalmárok nemhogy szakítottak a civilizációval, a törvénnyel, az erkölccsel, hanem éppen hogy visszaállították a kommunista diktatúra civilizálatlansága, törvénytelensége és erkölcstelensége után. A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. E kijelentést ma sem érti a „művelt” fülét betömő, szemét eltakaró, fejét elfordító nyugati társadalom, amely a kereszténységet nem tartja az EU alaptörvényében valónak, a nyíltság és az őszinteség helyett a pící-séget (politikai korrektség) vall a természetes emberi kapcsolatok helyett a sokszínűség elfogadását hirdeti. 1956 szelleme mérce, ma is kötelez. Csak magyarként, csak egy nemzetként védhetjük meg szabadságunkat. 

A beszédet követően az önkormányzat, civil szervezetek, intézmények képviselői és magánemberek helyezték el koszorúikat Farkas István sírjánál, aki az 1956-os harcok idején teljesített katonai szolgálatot Székesfehérváron a laktanyában, és életét áldozta a védelemért.
 

Mezőfalván intézmények, civil szervezetek, magánemberek gyújtottak gyertyát az 1956-os emlékműnél. A képen Bán Balázs képviselő.
Fotó: Horváth László

Mezőfalván október 23-án, hétfő délután az élelmiszer áruház előtti parkban felállított emlékműnél tartották a megemlékezést. Elsőként Kristofory Valter katolikus plébános hívta közös imára a megjelenteket. Az ünnepi pillanatok első felvonásaként Masinka Csabáné Mezőfalva alpolgármestere mondta el az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó gondolatait. Hatvan hét évvel ezelőtt hazugságokon és megfélemlítésen alapuló rendszer határozta meg a magyar emberek mindennapjait. A fiatalok hirtelensége, meggondolatlansága adott szikrát a nemzetet fojtogató testet, lelket nyomorgató elnyomáson létező hatalom felszámolásához. Lávaként tört fel a sok keserűség és elöntötte Budapest utcáit. A szabadságharc a nemzeti önrendelkezésért folyt. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása és munkájának értékesítése fölött – idézte a szónok Mindszenty József bíborost. A történelmi eseményeket, tényeket és személyes élményeket is felemlítő beszédben hangsúlyt kapott, hogy 1989-ben a köztársaság kikiáltásával beérett 1956 gyümölcse. Hőseink áldozata értelmet nyert. Rajtunk múlik, hogy behódolunk-e az idegen érdekeknek, vagy tisztelettel megőrizzük őseink vérrel szerzett szabadságát. A józan ész mentén kiállunk saját érdekeink és szuverenitásunk mellett – hallhattuk az ünnepi beszédben. A folytatásban a Petőfi Sándor Általános Iskola két diákja Kovács Áron és Németh Réka szavalt. A gyerekek után Farkas Erik és Polgár Lilla színművészek műsora adott még ünnepélyesebb keretet a mezőfalvi rendezvénynek. A műsort követően intézmények, társadalmi és civil szervezetek képviselői, magánemberek helyezték el a tisztelet koszorúit, gyújtottak mécsest az 1956-os hősök emlékére. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában