Pantaleon

2023.09.13. 17:30

Rangos nemzetközi elismerést kapott a neurológiai osztály

Az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet arany díjat adományozott a Szent pantaleon Kórház neurológia osztályának az ott végzett magas színvonalú stroke ellátásért.

Duol.hu

Forrás: Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet

Az Angels-díjat az Európai Stroke Társaság és az Angels nemzetközi szervezet adományozza, melyet idén a díjakat a Magyar Stroke Társaság XVII. kongresszusán, ünnepélyes keretek közt adták át 2023. szeptember 1-jén pénteken, Siófokon. 

Az Angels díjak célja, hogy elismerést és megbecsülést nyújtsanak azon csapatok vagy egyének számára, akik elkötelezték magukat a stroke gyakorlat és a folyamatos megfigyelés kultúrájának megteremtése mellett.

A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság értékelése alapján a Szent pantaleon Kórház neurológiai osztálya elnyerte az ESO Angels arany fokozatú minősítését, ezzel a stroke ellátásban Európa legjobbjai közé tartozik.

A 2016-ban Dél-Afrikából kiinduló Angels kezdeményezés célja, hogy a betegek az agyi keringészavar kialakulásának helyétől függetlenül egyenlő eséllyel részesülhessenek a legkorszerűbb stroke ellátásban. Ennek egyik alappillére az intravénás vérrögoldó kezelést (thrombolysist) biztosító stroke centrumok számának növelése volt. Az érelzáródás okozta stroke-ot négy és fél órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy megfelelő számú elérhető stroke-centrum legyen az országban Az Angels kezdeményezés másik fő célja az ellátás minőségének emelése és a folyamatok egységesítése volt, ezért folyamatosan on-line képzéseket szerveznek orvosoknak és szakdolgozoknak egyaránt. A dokumentumok figyeléséért úgynevezett stroke regisztert hoztak létre, amelybe negyedévente kell a kezelt betegek adatait feltölteni. Az elmúlt hét év során Európában 7938 kórház csatlakozott a kezdeményezésükhöz, és vált stroke centrummá, hazánkban is jelenleg 39 ilyen központ működik.

Az ESO Angels Awards azokat a kiválóan teljesítő kórházakat ismeri el, amelyek következetesen rögzítették és szolgáltattak olyan adatokat, amelyek segítik a kutatást, és segítenek azonosítani a fejlesztési pontokat a stroke-betegek kezelésében.

A magyarországi stroke centrumok közül jó páran csatlakoztak már eddig a regiszterhez,  teljesítményük alapján az intézmények arany, platina és a legmagasabb, gyémánt státuszt szintén az előző negyedévben feltöltött kezelési adatok alapján kapták meg. A Budapesti, a Szegedi és a Debreceni neurológiai Klinikák, Oktató Kórházak és a Budai Centrum Kórház mellett immár a helyi kórház neurológiai osztálya is díjat kapott, ami nagyon nagy szakmai elismerésnek számít.

 

A díjat Síofokon dr. Tóth Kornélia adjunktus és dr. Lengyel Gabriella Kincső szakorvos vették át.

Dr. Kercsó Anca neurológiai osztályvezető főorvos kiemelte

 a gyors reakcióhoz, a szakmai munka megkezdésekor minden esetben nagy segítséget kapnak a sürgősségi és a radiológiai osztály munkatársaitól, tehát az elismerés Őket is illeti.

Gratulálunk az elismeréshez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában