Élelmiszer-biztonság

2023.09.17. 19:00

Megérkeztek a 100. Szupermenta-teszt eredményei

A Szupermenta program jubileumi, 100. terméktesztjén instant kakaóitalporokat elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A 34 vizsgált termék élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelt, azonban jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt 19 esetben hatósági eljárás indult.

Duol.hu

Forrás: Nébih

A Szupermenta 2014-ben indult, és mostanra 100 termékkör komplex vizsgálata zajlott le a termékteszt programban – olvasható a Nébih oldalán. A jubileumi teszt főszereplői az instant kakaóitalporok voltak: összesen 34 termék került nagyító alá. A tesztelt italporok közül 30 hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egy terméket pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. A vizsgálatban 18 olyan instant kakaóitalpor szerepelt, melyeket vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar előállítású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági- és minőségi vizsgálatok részeként sor került többek között a mikrobiológiai mérésekre, valamint ellenőrizték a termékek cukor-, rost- és gluténtartalmát. Ezeket az eredményeket megfelelőnek találták a szakemberek. Az italporok kakaópor-tartalma igen széles skálán, 8% és 55,6% között mozgott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában