Maga a Szentatya üzent a hívőknek

2023.09.18. 13:00

Magasabb rangra emelte a Bodajki Kegyhelyet a Vatikán (galéria, videó)

A szokásosnál is nagyobb ünnepet tartottak a kegyhelyen, ahol a Mária napi búcsú keretében, Mindszenty József bíboros hercegprímásra emlékeztek. A misét Erdő Péter bíboros celebrálta és Michael Wallace Banach nuncius nemcsak a pápa üdvözletét hozta el, hanem a Basilika Minor címet is.

Duol.hu

Fotó: Nagy Norbert

Megtelt a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Templom valamennyi padja és a kegyhely melletti zarándokudvar, a hívők százaival. Családok, köztük egészen apró gyerekek éppúgy várták a különleges szentmisét, mint a székekkel készülő, rózsafűzért szorongató idősebb korosztály. Utóbbiak éltek a gyónás lehetőségével, melyre mód nyílt a vallási áhitattal átitatott szertartás előtt és annak teljes ideje alatt, írja a feol.hu.

Vasárnap 10:30-kor megkezdődött a mise, melynek egyik első aktusaként bevonult Erdő Péter bíboros, Michael Wallace Banach érsek, Spányi Antal megyés püspök és a teljes papság.

Elsőként Mórocz Tamás helyi plébános, címzetes apát köszöntötte a vallási vezetőket, illetve a megjelenteket, külön kiemelve, hogy a bíboros, illetve a nuncius, vagyis a szentszéki nagykövet személyes jelenlétével láthatóvá válik az egyház.

Ezt követően a bodajki, egyházi fenntartású intézmény, a Boldog Gizella Óvoda apróságai adtak műsort a díszvendégeknek és valamennyi megjelentnek. Különös hangulatot adott két olyan személy jelenléte is, akik gyermekként köszöntötték Mindszenty József bíborost, amikor az 1948-ban Bodajkon járt.

Spányi Antal megyés püspök kiállva a hívők elé, arról beszélt, hogy Szent István király is Bodajkra járt imádkozni, éppúgy, ahogy Prohászka Ottokár, és Mindszenty József bíboros is, aki itt mondta el utolsó beszédét 1948-ban.

-Mindannyian tudjuk, hogy bizonyos helyeken összesűrűsödik a kegyelem, a hívek imádsága. Az átimádkozott évtizedek, évszázadok kegyelmi nyomot hagynak és ezt a hívő emberek megtapasztalják. Ilyen hely Bodajk is. Szentatyánk, Ferenc pápa meghallgatta a mi kérésünket, és meggyőződve ennek az ősi kegyhelynek a szépségéről, hitéletben való előjárásáról megadta a Basilika Minor rangot, hogy a hívek még több kegyelmet találjanak, még több búcsút tudjanak nyerni, mondta Spányi Antal.

 A Szentszék küldötte is beszélt az összegyűltekhez, tolmács segítségével.  

-Én vagyok az apostoli nuncius, a Szentatya személyes képviselője Magyarországon. Ferenc pápa nevében köszöntöm önöket, biztosítva mindenkit közelségéről és imáiról és kérte, hogy adjam át önöknek apostoli áldását. A Basilika Minor cím odaítélésének célja, hogy erősítse az adott templomnak Róma püspökéhez való kötődését, valamint, hogy kiemelje jelentőségét az egyházmegyében. Ma a Bodajki Segítő Szűz Mária kegyhely kis bazilika lett. Ez sok joggal, de sok kötelezettséggel is jár mondta a nuncius, Michael Wallace Banach.

Az érsek arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy az egyház nem egy holt kövekből álló, grandiózus építmény, nem egy hatalmas érdektelen szervezet, hanem egy egyetemes közösség, pontosabban Isten lakóhelye az emberek között. Mint mondta:  

„Az egyház mindannyiunkból áll, ennek megfelelően laikusok, szerzetesek, papok és püspökök, vagyis mi vagyunk az egyház. Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.”

Az apostoli érsek felolvasta azt a dekrétumot is, melyben Ferenc pápa a Basilika Minor címet adományozza. Majd a legmagasabb hazai papi méltóság is visszaemlékezett a bodajki kegyhely múltjára, Mindszenty József hercegprímás látogatására és hogy hány és hány generáció imádkozott itt a pusztulásokkal és helyreállításokkal tarkított emberöltők sokasága alatt.

-Újra tudatosítanunk kell magunkban, hogy hol van a helyünk a világban, az emberiség történetében és a népek családjában. Tudatosítani kell, mi az emberiség dolga a világon? Ezekre a kérdésekre a teljes választ a krisztusi kinyilatkoztatás hozta meg, ez pedig örömhír, segítség, eligazítás és erőforrás, a háborúktól és félelmektől kínzott korunkban is, amikor az emberek elidegenednek egymástól, és védtelennek érzik magukat a digitális befolyásolás, vagy akár a mesterséges intelligencia hatalmával szemben. A nagyhatású közszereplők, a híres és gazdag emberek mind-mind fontosnak látszanak. A hangzavarban, a képek forgatagában, aki a leghangosabb, aki az élet színpadának közepén áll, az tűnik a legfontosabbnak. De Isten máshogy látja az embert, a teremtő szemével és Krisztus tanít is rá minket, hogy fontosabb az élet az eledelnél, a test a ruhánál. Ő tudja, hogy királynői hely illeti meg az édesanyákat, akiktől az életet és az emberi szeretet ezernyi, láthatatlan ajándékát kapjuk. Ezért fontos, hagy adjuk meg nekik, különösen a Szűzanyának a megbecsülést, a tiszteletet, és a valódi elismerést, mondta prédikációjában Erdő Péter bíboros, prímás.

Fotó: Nagy Norbert

A tűző napon, a szinte nyári kánikulában zajló misén több helyi és megyei közjogi méltóság is megjelent és a közös ima végén csak lassan oszlott a hatalmas tömeg. A búcsúhoz kötődően az utcákon kirakodóvásár, a kiszáradt tó partján játékok tucatja várta a családokat. A templom saját ajándékboltjában és a kirakodó árusoknál kapható kegytárgyakat a szentmisét követően, az oltárkerülés után lehetett megáldatni. A helyi és a távolabbról érkező hívők, a zarándokok kegyelemben gazdagodva térhettek haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában