Augusztus 20.

2023.08.21. 14:00

Szent István nap Pentelén

Az ünneplő egybegyűlteknek dr. Jobbágy Lajos a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója tartotta meg beszédét. Mint kihangsúlyozta „43 éve vagyok a körzet lakója, orvosként, és betelepülőként és szívesen vállaltam el az ünnepi szónoklást, ismerem lelketek, és elfogadom szokásaitok!"

Duol.hu
 

Szent István nap! Az államalapító az augusztus havában szentté avatott Szent István király ünnepe. A rend, és egykoron az alkotmány, ünnepe! A „rend” és a munka gyümölcse az augusztusban teli csűr, a hízott állat, a beérett gabona, búza és minden Isten adta termény. Az „Új kenyér” ünnepe! 

Szent Istvánról kifejtette: „Vajk, Géza fejedelem gyermekeként 975 körül születik, 985 körül Adalbert, prágai püspök megkereszteli, oktatja. 997: Géza halála után Vajk fejedelem lesz, alig 22 évesen. Az 1000 -1001 fordulóján megkoronázzák, ettől kezdve nem fejedelem, hanem király! Az első! Tanácsadója és Imre herceg nevelője Gellért püspök, San Gerardo, 1083-ban, vele egy évben lett szentté avatva. II. Konrád Német-Római császár támadó hadait megsemmisíti. 1031-ben meghal Imre herceg, akinek joga lett volna a Német-Római császári címre anyja, Gizella jogán, és természetesen István utódjaként a Magyar Királyi trónra. Vazul fiai, leszármazottjai jönnek, mint Árpád-házi királyok és újra megerősítik a rendet. 1083: Szent László király közbenjárására szentté avatják, Szent Istvánt (és Szent Gellért tanítót) egyazon évben!”

Az Új kenyér ünnepével kapcsolatban megjegyezte a búza négy szenvedését: „elvágják a nyakát, learatják, - rettenetesen elverik, csépelik, - darabjaira zúzzák, megőrölik, - majd a kemencében megégetik, kenyeret sütnek!” Így éltet a búza, így születik az új kenyér - mondta.

Végül felhívta a figyelmet, hogy ünnepeljük Szent Istvánt, a rend és államalapítót, az éves munka eredményét: az Új és Jó Kenyeret! Az ország búzáját és kenyerét, és itt előttünk Pentele kenyerét!

Ezt követően díjátadásra került sor. Pentele díjazottjai a következők lettek:

Oklevél Penteléért díjat Angyal László kapta, aki a Bulgáriában megrendezett veterán birkózó világbajnokságon, 2022-ben bronzérmes lett. 2023-ban a Varsói Világkupán pedig súlycsoportjában az első helyezést szerezte meg. 

 

A másik díjazott Godóné Bartalos Mária a Szórád Márton Iskola atlétikai négytusa csapatával 1964-ben országos bajnokságot nyert. A Csehszlovákiában rendezett nemzetközi úttörő olimpián a negyedik helyen végeztek. Egyéniben a magasugrást 152 cm-es teljesítményével Bartalos Mária nyerte. Testnevelője Szloboda Lajos volt. A hús füstölés szakmáját több nemzedéken keresztül örökölték egymástól, városunkon kívüli településekről is sokan évről-évre visszatértek, ha tradicionális füstölést kívántak „Besa” Mariéktól. 

 

A Pro Pentele díjat Bartalos Norbert érdemelte ki. Norbert gyermekként részt vett a pentelei batyus- és szüreti bálokon. A szüreti bálon, mint kisbíró. Felnőttként a Pentelei Kolbászfesztivál cselekvő szereplője. A Dunaújvárosi Főiskolán két diplomát szerzett. A diplomamunkáját éppen a pentelei hagyományok megőrzéséről írta. Ebben a pentelei keresztény hit alakulását, és az oktatás fejlődését vizsgálta.

Ezután következett Tauz Józsefné Piroska szavalata. A Kék Nefelejcs Dalkör arató nótái után Braun Ervin tiszteletes megáldotta és megszegte az új kenyeret. Segítői Sebestyén Veronika, Paksi Mária és Sulák Béla voltak. Az est jó hangulatú aratóbállal végződött, a zenész Szabó László volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában