Nem semmi!

2023.08.06. 20:04

Névadóval tisztelegtek Fürész Gyula munkássága előtt – képgalériával

Immár Fürész Gyula Helytörténeti Gyűjteményként várja látogatóit Iváncsa és egyben a kistérség egyetlen közgyűjteménye. A névadó ünnepség 2023. augusztus 6-án, vasárnap délután zajlott az intézmény udvarában. Az eseményen részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei közgyűlés elnöke is.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az iváncsai Fő utcán haladva a 3. házszám alatt a megszokott faluképtől eltérő épület hívja fel magára az arra haladók figyelmét, ott egy nem mindennapi intézmény áll. Ugyanis itt található a vasárnap délután óta hivatalosan is Fürész Gyula Helytörténeti Gyűjtemény nevet viselő közgyűjtemény.

A helytörténeti munka intézményesítéséről már 1972-ben döntés született a településen. A névadó a gyűjtemény megalapítója Fürész Gyula néptanító, tartalékos honvéd alezredes, iskolaigazgató, Iváncsa díszpolgára. 1909-ben született Seregélyesen, a Kalocsai tanítóképző elvégzése után Perkátán tanított. Már ezekben az években elköteleződött a honismeret, a helytörténet szeretete és művelése mellett. Megjárta a Don kanyar poklát, századparancsnokként harcolt, a hadifogság után alezredesként szerelt le. 1951-től Iváncsán tanított, ettől az időponttól Iváncsa múltjának feldolgozásában is új időszámítás kezdődött. Fáradhatatlanul vetette bele magát Iváncsa tárgyi és közösségi emlékeinek összegyűjtésébe, rendszerezésébe, megszállottan hitt abban, hogy lesz létjogosultsága annak, hogy egy kistelepülés is otthont adjon egy átfogó gyűjtemény számára. Fürész Gyula gyűjtőmunkájának köszönhetően Iváncsán egy olyan intézmény jött létre, amely múltunk emlékeit megőrzi, bemutatja a ma nemzedéke számára. Az alapító halála után a gyűjtemény vezetését lánya, Bircsák Lajosné, Fürész Éva vette át, aki édesapja életművét folytatva fejleszti és bővíti a gyűjteményt. 

Fürész Gyula lánya Bircsák Lajosné, Fürész Éva köszöntötte a meghívottakat
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az önkormányzati tulajdonú és fenntartású intézményben láthatók régészeti leletek, régi térképek, fényképek, községi, termelőszövetkezeti és magánjellegű iratok, fotók, de néprajzi tárgyak, mint a földművelés, állattenyésztés és az ipar emlékei is. A gyűjtemény gazdag néprajzi és levéltári anyagát folyamatosan bővítik. Ugyanakkor a tárgy gyűjtés mellett a szellemi néprajz megőrzését is feladatuknak érzik, így videófelvételeket is őriznek egy-egy korszak emlékéviel, neves helyi személyiségek visszaemlékezéseivel. 

Iváncsa önkormányzata az elmúlt két évben, köszönhetően a Fejér Vármegyei Önkormányzat támogatásának, az intézmény teljes külső felújítását megvalósíthatta, méltó körülményeket biztosítva ezzel a felbecsülhetetlen értékű, évtizedek alatt összegyűjtött tárgyi emlékeknek. Iváncsa Községi Önkormányzat képviselő testülete Molnár Tibor polgármester javaslatára egyhangúan döntött arról, hogy az alapító előtt tisztelegve a gyűjtemény a továbbiakban Fürész Gyula nevét viselje. 

Az esemény elején Gergely Tibor vezetésével a nagy számban megjelent ünneplő közönség elénekelte a himnuszt, majd az intézmény vezetője Bircsák Lajosné, Fürész Éva köszöntötte a megjelenteket. Jelen volt dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Molnár Tibor Iváncsa település polgármestere, valamint id. Molnár Tibor a település egykori vezetője, a község jegyzője Sáfár Gabriella, és az ünnepi alkalomra készített emléktábla alkotója Gábor Emese szobrászművész is.

Elsőként  Bircsák Lajosné Fürész Éva az intézmény vezetője köszöntötte az ünneplő közösséget. Majd Molnár Tibor mondott beszédet. A polgármester hangsúlyozta, hogy milyen fontos a település emlékeinek megőrizése és feldogozása. Kiemelte, hogy különösen nagy büszkeséggel tölti el az egyedi módon készült kerítés, amely ötletes megoldásaival mint egy szabadtéri kiállításként ad ízelítőt az intézmény kincseiből. Végül köszönetét fejezte ki a a Fejér Vármegyei Közgyűlésnek a támogatásért. 

Id. Molnár Tibor a település egykori vezetője, Molnár Tibor Iváncsa polgármestere és dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke az emléktábla leleplezése után
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A polgármester szavai után, id. Molnár Tibor mondott beszédet. A település egykori vezetője Fürész Gyula munkásságát méltatta. Mint mondta: „Nem semmi, ami itt végbement! Hiszen a hetvenes években Iváncsán nem voltak meg az alapintézmények és semmiféle közmű nem állt rendelkezésre. Ennek ellenére egy ilyen jelentőségű gyűjtemény jöhetett létre, hogy megőrizze az emlékeket az utókornak.” 

A közgyűjtemény egy része
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A ceremónia folyamatát a Bircsák család ifjú tagjainak művészi hegedűjátéka színesítette. Végül az épület falán elhelyezett Fürész Gyula portréját ábrázoló emléktáblát avattak fel. Gábor Emese szobrászművész alkotását, dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és Molnár Tibor polgármester, valamint id. Molnár Tibor a település egykori vezetője leplezte le. Az ünnepség utáni állófogadáson Iváncsa önkormányzata látta vendégül a vendégeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában