Maradék nélkül

2023.08.06. 18:00

Ezúttal nem bírságot, hanem ajándékot oszt a Nébih

Ebben az évben sem hagyja Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elfoglaltság nélkül az iskolásokat a vakáció idejére. A tavalyi nagy sikerű rajzpályázatot követően idén nyáron is várják az alkotni vágyó fiatalok pályaműveit – olvasható a Nébih fórumain.

Török Tímea

Fotó: Shutterstock

Az idei pályázat a nagyszülőktől eltanulható élelmiszerpazarlás-mérséklési praktikákat, a generációkon átívelő jó háztartási gyakorlatokat helyezi középpontba. A rajzokat augusztus 31-ig küldhetik be az általános iskolások és gimnazisták. A legkiemelkedőbb pályaművek készítői értékes díjakban részesülnek, alkotásaikat pedig egy utcatárlat keretében a nagyközönségnek is bemutatják.

A „Nagyi szerint” című rajzpályázat a Maradék nélkül program egyik kiemelten fontos célját, az iskolások élelmiszer-pazarlás megelőzésére és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó tudatosságának növelését támogatja.

A nagyszülőkkel való közös főzések alkalmával a gyerekek megismerkedhetnek az alapanyagokkal, a konyhai eszközök használatával, valamint a mérés és adagolás fontossága mellett a higiénia jelentőségével is. Ezek az élmények nemcsak a problémamegoldó és időbeosztási képességüket, valamint a kreativitásukat fejlesztik, hanem egyúttal hozzájárulhatnak az egészséges és fenntartható táplálkozási szokások, valamint az étel iránti tisztelet kialakulásához is.

A Maradék nélkül program munkatársai szeretnének minél több gyermeket és fiatalt arra biztatni, hogy a nyári szünetben rajzaikon keresztül mutassák meg, milyen személyes élményeket, tanítást kaptak nagyszüleiktől a konyhai praktikák, különösen az élelmiszer-pazarlás csökkentése kapcsán.

A pályázatra három korosztályban lehet nevezni: alsó tagozat, felső tagozat, középiskola. A pályaművek beküldési határideje: eredetileg július 25. volt, amelyet augusztus 31-ig meghosszabbítottak. Néhány gondolatébresztő kérdés a rajzok elkészítéséhez: milyen élelmiszer-pazarlást mérséklő praktikát tanítottak számodra a nagyszülők, milyen történeteket meséltek a nagyszülők a takarékos konyha kapcsán, amelyet érdemes lehet manapság is követni vagy milyen konyhai praktikákat tanultál el a nagyszülőktől a velük töltött idő alatt?

A szakmai zsűri díjazottjai értékes jutalomban részesülnek, továbbá a hivatal a közönség kedvencei és a legaktívabb iskola részére is ajándékkal készül. Mindezek mellett pedig a legkiemelkedőbb alkotásokból idén is utcatárlat nyílik a Nébih II. kerületi központjában. A rajzpályázatot a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szakmai partnerként, több vállalkozás pedig tárgynyereménnyel támogatja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában