Évforduló

2023.08.22. 08:00

Első ízben adták át a Nemzet Színésze címet

Ezt a címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

Farkas Lajos

Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba / DM

A Nemzet Színésze cím csak annak adományozható, aki fő vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy rangos elismerése is legyen (pl. Kossuth- vagy Jászai Mari-díj). A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és ők életük végéig jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. 

Az elismerést először Schwajda György kormánybiztos, magyar drámaíró, dramaturg, és színházigazgató, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta a nemzeti kulturális örökség minisztere. 

Legutóbb, 2023-ban Udvaros Dorottyának adományozták a címet, ugyanis 2023. május 8-án, életének 96. évében elhunyt Máthé Erzsi, a cím utolsó olyan díjazottja, akit még az elsők között, 2000-ben tüntettek ki, és eddig a leghosszabb ideig birtokolta ezt a címet.

Ők voltak az elsők

2000. augusztus 22-én a következő művészek viselhették először a kitüntető címet. Az említett Máthé Erzsin kívül még, Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari lett első alkalommal a Nemzet Színésze. Ma már valamennyien elhunytak. Nagyszerű emberek és remek művészek voltak!

Jelenleg Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Jordán Tamás, Király Levente, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Udvaros Dorottya a cím viselői.

Néhány érdekesség

Semmilyen szabály nem írja elő, hogy férfi helyére férfit, nő helyére pedig mindig nőt válasszanak a tagok maguk közzé. Az új tag választásakor a nemzet színészei hagyományosan a budapesti Nemzeti Színházban gyűlnek össze, majd a megválasztott művészt a budapesti Nemzeti Színház mindenkori igazgatója értesíti a kitüntetésről. Eddig, legrövidebb ideig Bitskey Tibor, mindössze 4 hónapig, míg leghosszabb ideig Máthé Erzsi, 23 évig volt a testület tagja. Eddig csak egyszer, mégpedig 2014-ben fordult elő, hogy egyszerre két tagot is választani kellett Sztankay István és Avar István halála végett. Bitskey Tibor és Cserhalmi György így egyszerre kapták meg az elismerést. Almási Éva és Balázsovits Lajos az eddigi egyetlen házaspár a testületben, ugyanis Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari megválasztásukkor már nem voltak házasok. 

Király Levente szegedi, még Kóti Árpád debreceni művész az eddigi két vidéki színész, aki megkapta ezt a kitüntető címet. A legfiatalabb díjazott Törőcsik Mari megválasztásakor 64, míg a legidősebb Gera Zoltán 90 éves volt.

A szavazás részleteiről Bodrogi Gyula három évvel ezelőtt elmondta, hogy a szavazás titkos. Először mindenki javasol valakit, akit érdemesnek tart a címre. Annak ellenére, hogy nincs ilyen szabály, ügyelnek a nemek szerinti eloszlásra, férfi helyére csak férfit, nő helyére pedig csak nőt választanak. Előfordulhat, hogy a Nemzet Színészei közül nem mindenki tud személyesen jelen lenni a szavazáson, ilyenkor ezek a tagok telefonon adják le a szavazataikat. A folyamat addig tart, amíg egyhangú döntéssel ki nem választják az új jelöltet.

Felhasznált irodalom

 Alapszabály: A Nemzeti Színház Zrt. alapító okirata és a Nemzet Színésze cím adományozásának alapszabálya.

Magyar színházművészeti lexikon. Főszerk. Székely György. Budapest: Akadémiai. 1994

Színházi adattár. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában