Nagyvenyim

2023.08.21. 11:30

Az együvé tartozás fontosságát hangsúlyozták augusztus 20-án

Az új kenyeret dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos és férje dr. Zseli József körzeti orvos szelte meg.

Horváth László

Évről évre a Szent Bernát Arborétum központi tere ad otthont államalapításunk közösségi ünnepének. A bevezető köszöntőben Mogyorós Mária művelődésszervező üdvözölte a megjelenteket. Szent István ünnepéhez kapcsolódóan elmondta, augusztus 20-án ünnepelni jövünk össze itt az arborétumban, ahol több nemzeti, vallási és világi eseménynek is emléket állítunk. A nemzeti ünnepen az államalapítást, államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. További kihagyhatatlan rész az új kenyér megáldása és megosztása is. Ezt a gondolatot lehetne kiemelni az ünnepi körből, hiszen a széthullóban lévő közösségek az egyik legnagyobb problémája napjainknak. Ezért is öröm, hogy ilyen szép számban összegyűltek az ünnepelni vágyók Nagyvenyimtől Kisapostagon, Mezőfalván, Baracson át – hallhattuk a felvezető első részében. 

Nagyvenyimen szentmisével kezdődött az ünnepség
Fotó: HL

Majd a folytatásban a közösség társadalomteremtő erejéről beszélt az előadó, példának felhozva Szent István hasonlóan nemzet- és államteremtő munkásságát. A beszéd végén Kristofory Valter katolikus plébános megszentelte az új kenyeret. Ezt követően A Nagyvenyimi Aranydaru Dalkör énekelt arató nótákat. 

A nagyvenyimi Aranydaru Dalkör minden évben fellép államalapításunk napján

Utána a Nagyvenyimi Néptáncegyüttes szintén az aratáshoz kapcsolódó táncaiban gyönyörködhettünk. 

A Nagyvenyimi Néptáncegyüttes fergeteges műsora is emelte az ünnep fényét

A tánc után Kovács Henrietta református lelkész mondta el gondolatait a magyar állam születésével kapcsolatban. Az ünnepség végső mozzanatában megszegésre és kínálásra került az új kenyér.

Nagyvenyimen dr. Zsei József, dr. Müller Cecília, Kristofory Valter és Kovács Henrietta szegte meg az új kenyeret

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában