Előkészületek

2023.08.16. 07:00

A kéményseprők a kánikulában sem pihennek

Jóllehet még messze a fűtési szezon, a szükséges előkészületeket azonban már most érdemes megtenni otthonunk biztonsága érdekében. A kéményseprők nyáron is végzik a szükséges ellenőrzéseket – hogy ne kelljen a kiérkezésükre sokat várni, érdemes most időpontot foglalni – írja a bama.hu.

Duol.hu

Fotó: MW

Még ugyan javában tart a nyár, már most gondolni kell azonban a fűtési szezonra. A tűzifa-beszerzéseknek is ilyenkor van a szezonja, és érdemes a kéményseprőket is a nyári időszakban hívni, hogy a füstelvezetőt ellenőrizzék. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy nem érdemes őszig várni az időpontfoglalással. – A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kémény-ellenőrzést. Nyáron gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb – hangsúlyozzák. 

Akik családi házban élnek, és oda nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes, viszont időpontot kell egyeztetni. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint tavaly nyáron országszerte alig 4500-an foglaltak időpontot a kémény-ellenőrzésre, szeptemberben viszont jelentősen megnőtt az igények száma: a lakossági ügyfelek mintegy harmada kérte az ellenőrzést. 

Gázzal való fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente ajánlott a füstelvezetőt szakemberrel átnézetni. Ezek betartása azért kiemelkedően fontos, mert ha a kémény nincs megfelelően kitisztítva, a belső falára lerakódott korom és kátrány meggyulladhat. A katasztrófavédelem adatai szerint minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. 
Ha nincs semmilyen probléma, egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze harminc percet vesz igénybe. 

Fontos tudni azt is, hogy ha családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése nem opció, hanem kötelesség. 

Online is lehetséges időpontot foglalni a honlapon 

A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet-e időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszám hívásával egyeztethet a szakemberekkel. 

A telefonos menüben a 9-es, majd az 1-es nyomógombot kell megnyomni. Fontos tudni, hogy a társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők. Az éves társasházi sormunkaterv vármegyékre, majd azon belül településekre lebontva szintén a katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán érhető el – olvasható a bama.hu cikkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában