Körültekintően az iskolakezdésre

2023.07.24. 07:00

Paramami gyereke szeptemberben elsős lesz

Török Tímea

Fotó: Török Tímea

Íróasztal, szék, iskolatáska, tanszerek, kiegészítők a tornazsáktól a tisztasági csomagig és végül a tankönyvek. Ezek a legfontosabbak az iskolakezdéshez. Sok energiát és időt igénylő feladat megtalálni minden szempontból a megfelelőt. Ha időben kezdjük, és fokozatosan készülünk, sok stressztől megóvjuk magunkat és családunkat is. Így könnyebben lehet előteremteni a szükséges pénzt, és nagyobb lehetőség van a körültekintő választásra is.

A szakértők szerint érdemes a gyerekeket bevonva, együtt készülni, hangolódni az iskolára. Közösen becsomagolni a könyveket, kihegyezni a ceruzákat, kiválasztani majd rendet rakni az íróasztalon, akár tenni egy sétát az iskola felé. Ez a közös tevékenység alkalmas idő lehet arra, hogy beszélgessünk, ki mit vár a tanévben, van-e valami, amitől egy kicsit tart, hogyan is képzelitek a következő hónapokat. Az első osztályba készülők igényelhetik, hogy részletesen meséljenek nekik a szüleik arról, hogyan is fog telni egy nap a suliban: mikor lehet játszani, lesznek-e ismerősök az oviból, hogy zajlik egy tanóra.

Fotó: Török Tímea

Nyár végén az otthoni napirendet érdemes az iskolai napok rendjéhez igazítani: ez segítheti a gyermekeket abban, hogy az első korai ébredés ne érje őket teljesen váratlanul, vagy az óvodás élet sajátját, a déli alvást kiiktatva is pihenten kezdjék a tanulást, és augusztus utolsó hetében megérezzék, hogy lassan vége a vakációnak. Az év közbeni napirendet érdemes együtt megbeszélni, a kisebbekkel pedig akár le is lehet rajzolni a reggeli rituálét, mert önállóbbak tudnak lenni, ha ők is tudják a teendők sorrendjét.

Biztos többeknek ismerős a „Mi volt az iskolában? Semmi.” kezdetű beszélgetés. Sokszor a gyerekek a konkrétabb, számukra jobban megfoghatóbb kérdésekre könnyebben tudnak válaszolni. A mi volt ma a legjobb, milyen jó/nem jó dolog történt ma veled, mire vagy büszke, milyen érdekes dolgot csináltatok, kivel játszottál szünetben kérdések segíthetik őket abban, hogy megosszák élményeiket.

Fotó: Török Tímea

Az iskolára hangolódásban a mesék is a segítségünkre lehetnek, több mesekönyv is körüljárja e témát. Régebbi könyvek közül sokaknak ismerős lehet Kormos Istvántól a Vackor az első bében vagy Richard Scarrytól a Tesz-vesz város iskolája. A kortárs irodalomból Bartos Erika Anna, Peti és Gergő sorozatából az Irány az iskola kötete is jó hangolódás lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában