Hulladékudvarok a lakosság szolgálatában

2023.07.25. 17:30

Már a sittet is leadhatjuk ingyenesen Dunaföldváron

Édesapám házánál egy kisebb ládában hevert némi építési törmelék már jóideje, ugyanis nem tudtuk, hol és miként tudnánk legálisan megszabadulni tőle. Most azonban felcsillant a reménysugár, és kedden hivatalosan is leadtam a dunaföldvári hulladékudvarban, egyéb felesleges lom, illetve egy rossz klímaberendezéssel együtt. Mindezt ingyenesen!

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Egy rendkívül hasznos és részletes információkkal teli tájékoztatót állított össze a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás arról, hogy a térségben milyen hulladékudvarok állnak a lakosság rendelkezésére ahhoz, hogy ingyenesen leadhassák a különböző fajtájú hulladékokat. Mint ismert, július 1-től új rendszer lépett életbe, és a hazai hulladékgazdálkodás (kezelés, feldolgozás, hasznosítás) a Mohu Mol-hoz került. Ettől függetlenül városunkban továbbra is a Dunanett gyűjti be a hulladékot. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tájékoztatója alapján hat hulladékudvar létesült a régiónkban: Dunaföldváron (Kenderföldi utca), Gárdonyban (Mester utca), Móron (Zrínyi utca), Polgárdiban (Jenői út), Székesfehérváron (Új Váralja sor), Oroszlányban (Felső telep). A hulladékgazdálkodási létesítmények uniós és hazai forrásokból valósultak meg, a működtetésük pedig már elkezdődött. Július 1-ét követően a hulladékgyűjtő udvarok bármelyikében a lakosok magyarországi lakcímkártya, tartózkodási engedély, hatósági bizonyítvány, regisztrációs igazolás, vagy bejelentőlap valamelyikének bemutatását követően tudják leadni a hulladékokat.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint ahogy az a tájékoztatóban is szerepel, korlátlan mennyiségben lehet leadni a papír, a karton, a fém, a műanyag, az üveg, a vegyes csomagolású és a fa hulladékot, továbbá az étolajat, sütőzsírt, elemeket, akkumulátorokat, illetve a kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezéseket (amelyek nem tartalmaznak veszélyes anyagot).

Aztán vannak olyan hulladékok, amelyek elszállíttatása, leadása eddig nem volt egyszerű, olykor olcsó sem. Ilyen például az építési-bontási hulladék (tégla, beton, cserép, kerámia), amelyet most már a dunaföldvári, az oroszlányi és a polgárdi hulladékudvarban adhat le a lakosság. Nyilván itt van mennyiségi korlát, naponta 150 kilogramm, illetve éves szinten 1 tonna. Ugyancsak ennél a három udvarnál adható le lomhulladék (naponta 150 kilogramm, évente 600 kilogramm), illetve zöldhulladék is (naponta 100 kilogramm, évente 600 kilogramm).

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A hat felsorolt hulladékudvar bármelyikében leadható a veszélyes anyagokat tartalmazó kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezés (például hűtő, napelem, síkképernyős és képcsöves tévé), ezek mennyiségi korlátja naponta két darab, éves szinten pedig négy darab.

Veszélyes festékhulladékból és fáradt olajból (például motor-hajtó-kenőolaj naponta 10 kilogrammot (évente 20 kilogrammot), nem veszélyes festékhulladékból, illetve kiürült festékesdobozból, olajos flakonokból naponta 20 kilogrammot (évente 50 kilogrammot) fogadnak be a gyűjtőállomásokon.

Naponta négy darab, évente pedig tizenhat darab gumiabroncsot is leadhatnak (a gárdonyi, a móri és a székesfehérvári udvarban 24”-os a felső mérethatár).

A hajtógázas palackokból (spray) naponta 5 kilogrammot, évente 10 kilogrammot lehet leadni.

A hulladékudvarok nyitvatartási rendje, illetve elérhetősége a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás honlapján található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában