Nemzetközi

2023.07.05. 19:22

Idén még nagyobb szabású lesz a dunaújvárosi Wichmann-regatta

A tavalyi sikeres debütálás után idén szeptember 9–10-én másodszor rendezik meg a Wichmann Tamás nemzetközi regattát Dunaújvárosban, a DKSE kajak-kenu szakosztályának szervezésében. A versenyre a hazai klubok mellett Európa több országából érkeznek kajak-kenu, sárkányhajó és sup klubok, így igazi sportfieszta várható majd a Kikötői-öbölben.

Gallai Péter

A tavalyi versenyen induló DKSE csapat egy része

Fotó: Ihász Martin

A helyi klub szervezésében, a Kolonics György Alapítvány fővédnöksége alatt megvalósuló versenyt 2022-ben rendezték meg először, ami a korábbi Dunaferr Kupa hagyományára épülve kíván egy sokkal nagyobb, nemzetközi eseménnyé válni. A tavalyi regatta, annak ellenére, hogy a szezon végén rendezték, sikeres volt, hiszen huszonkét magyar és külföldi klub vett részt, közel négyszáz versenyzővel. Most még magasabbra kívánják tenni a lécet minden téren.

Fotó: Ihász Martin


Pető Zsolt szakosztályelnök, főszervező a tavalyi létszámmal szemben idén már közel félszáz klubbal számol. Az eseményre külön létrehozott honlapon jelezték: a külföldiek közül már biztosan lesznek spanyolok, románok, szlovákok, norvégok és a ciprusiak is, de Európa minden országába küldtek meghívókat kluboknak. 

Pető Zsolt arra számít, hogy összesen körülbelül ezer résztvevője lesz a regattának a gyermek korosztálytól egészen a mastersig.

 A sárkányhajósokkal és suposokkal együtt pedig akár az ezerötszáz indulót is elérhetik. A kajak-kenus számokban 200, 500 és 2000 méteres, supban 200 és 2000 méteres, sárkányhajóban pedig 500 méteres futamokat indítanak. A résztvevők különleges érmeket nyerhetnek, megismerkedhetnek más országok kultúrájával, nemzetközi kapcsolatokat alakíthatnak ki, és ami a legfontosabb, életre szóló, határokon átívelő barátságokat köthetnek. 

Pető Zsolt szakosztályelnök és főszervező
Fotó: Ihász Martin

Az esemény színvonalát emeli, hogy a 2021-ben C-2 500 méteren világbajnok olasz Nicolae Cracuin megkereste a szervezőket, szeretne részt venni a versenyen. A tavalyi esemény is sok nemzetközi rendezési elemet tartalmazott, így volt személyre szabott akkreditáció, ingyenes szélessávú versenyzői és vendég wi-fi hálózat, azonnali online eredményközlés, kiváló audiovizuális háttértámogatás, színvonalas versenyzői étkeztetés és megjelenés,  de a szervezők új elemekkel is bővítették a szolgáltatási kínálatot. 2023 nagy dobása lesz a kétnapos élő közvetítés, amely által mindenki figyelemmel követheti az eseményeket, láthatja saját gyermekét, családtagját versenyezni. Az adás mindenki számára, ingyen elérhető lesz, a versenyt követően pedig közzétesszik a felvételt a YouTube-on is. 
Jelentkezni augusztus 31-ig lehet, a regisztráció július 31-ig díjmentes, viszont dátumtól függetlenül az U10–14-es korosztály számára ingyenes.

Helyettes államtitkár: a regatta egy hiánypótló verseny
Az állam nevében Schmidt Gábor helyettes államtitkár, a szövetség társadalmi elnöke a regatta honlapján köszöntőjében kifejtette, a kormányzat és 
az MKKSZ közötti szoros együttműködés keretében számos alkalommal volt világ- és Európa-bajnokság, világkupa, vagy olimpiai reménységek versenye Magyarországon. Kevés az olyan verseny, amely nemzetközi élményt ad azon fiataloknak is, akik még nem jutottak el válogatott szintre. A regatta ezt 
az űrt kívánja betölteni, s ezzel hozzájárul nemcsak a már aktívan sportoló gyerekek sportág iránti mélyebb elköteleződéséhez, hanem minden sportszerető embert arra kíván ösztönözni, rendszeres testmozgással járuljon hozzá saját egészsége fejlesztéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában