Július 1.

2023.07.01. 20:00

A magyar köztisztviselők napja

Az esemény háttere, hogy a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete az 1992. július 1-jei köztisztviselői törvény életbelépéséről emlékezik meg.

Farkas Lajos

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő (archív)

Fontos megjegyezni, hogy a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja (korábbi nevén a köztisztviselők napja) minden év július 1-jén van, és sokan összekeverik a közalkalmazottak napjával, pedig a kettő nem ugyanaz. A közalkalmazottak napjával nemrég foglalkoztunk, hisz az június 23-án van és az ENSZ Közgyűlésének 2002. december 20-i határozata alapján azt a napot határozták meg, hogy a közalkalmazottakat ünnepeljük. A köztisztviselők napja viszont július elsején van.

Ki a köztisztviselő?

A köztisztviselő a közigazgatásban részt vevő, az állami vagy önkormányzati hatalmat megszemélyesítő tisztséget viselő egyén. A köztisztviselő közhatalmat gyakorol, szemben a közalkalmazottal. A közigazgatási eljárást köztisztviselőknek kell lefolytatniuk. A különböző idevágó szakirodalmak szerint a köztisztviselő közigazgatásban dolgozó olyan hivatalnok, aki az állam vagy a helyi önkormányzat szolgálatában közhatalmat gyakorol. Hazánkban tevékenységüket a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szabályozza. A magyar köztisztviselő kifejezés nem azonos az angol, francia, német, illetőleg más külföldi fogalmakkal, ugyanis ezek jogrendszerenként mást jelentenek. Angliában például az önkormányzati dolgozók nem köztisztviselők. Az Európai Unió tervei között szerepel, hogy kialakítson egy egységes köztisztviselői fogalmat, de ezek szabályozásai jelenleg még a nemzeti jogalkotás szabályozási körébe tartoznak.

A két világháború között köztisztviselőnek általában a közszolgálati alkalmazottak közé tartozó azon személyt nevezték, akit az államfő, valamely miniszter vagy más közhatóság közszolgálat ellátására, rendszerint valamely fizetési osztályba tartozó állásra kinevezett vagy megválasztott.

Azóta viszont a helyzet megváltozott

A köztisztviselő ma megtestesíti az állam semlegességét, párttisztséget nem viselhet, vallási és politikai meggyőződése nem vezérelheti az általa folytatott eljárásban. A köztisztviselő a törvényben felsorolt közigazgatási szervek feladat és hatáskörében eljáró vezető és ügyintéző, aki előkészíti a közigazgatási szerv feladat- és hatáskörébe tartozó ügyeit. Érdemi döntésre, illetve, felhatalmazás esetén, a döntést kiadmányozza, szakértelemmel foglalkozik a rábízott feladatokkal összefüggő valamennyi kérdéssel, felelős saját tevékenységéért és munkaterületén a közigazgatási szerv állandó és időszakos célkitűzéseinek érvényesítéséért. Végezetül a munkaköri leírásában részére megállapított, illetve a vezető által kiadott feladatokat a kapott utasítások és határidők figyelembevételével, jogszabályok és ügyviteli szabályok ismeretében és betartásával végzi el.

Kormánytisztviselőket pedig találhatunk a minisztériumokban, a Miniszterelnökségen, a kormányhivatalokban, a központi hivatalok helyi, és területi szerveiben, a Rendőrségen, a VÁM és Pénzügyőrségben, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem szerveiben.

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja

Az ünnepet 1997-ben tartották meg első alkalommal, ekkor még a köztisztviselők napja név alatt. 2001-ben munkaszüneti nappá nyilvánították. 2011. június 20-án az Országgyűlés úgy határozott, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen, így ekkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja lett. Ez a nap 2016-ig munkaszüneti nap volt a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a közhivatalokban dolgozó alkalmazottak számára. 2017. január 1-jén lépett hatályba a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény módosítása (2016. évi CLXXX. törvény 3. §), amely alapján a Közszolgálati Tisztviselők napja, július 1-je, már nem munkaszüneti nap. Ennek ellenére számos önkormányzatnál ezen a napon közös programot szerveznek számukra, tehát mi is, itt ezen az oldalon, köszöntsük fel őket.

Felhasznált irodalom:

1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról, módosította az 1997. évi CI. törvény és a 2002. évi XVIII. törvény

Márkus Dezső: Magyar Jogi Lexikon hat kötetben. IV. kötet. Halászgyűrű-Kitonich – Magyar Jogi Lexikon 4. (Budapest, 1903) https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_koztisztviselok_napja_magyarorszagon_

https://mavan.hu/unnepek/76/koztisztviselok-es-kormanytisztviselok-napja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában