Nagyvenyim

2023.06.30. 14:00

Útátadás a Bocskai utcában

Dunaújváros térségébe látogatott csütörtökön, június 29-én, Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program lebonyolításáért felelős kormánybiztos, aki dr. Molnár Krisztiánnal, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnökével és dr. Mészáros Lajossal a térség országgyűlési képviselőjével közösen tekintette meg a Magyar Falu Program támogatásával megvalósult adonyi és nagyvenyimi fejlesztéseket.

Török Tímea

Fotó: Németh Ádám

A bejárás első helyszíne Adonyban Ronyecz Péter polgármester kalauzolásával a Hóvirág Óvoda volt, de ellátogattak az épülő bölcsődéhez, valamint a helyi, 300 éves jubileumát ünneplő katolikus templomhoz is. Ezt követően a kormánybiztosi látogatása Nagyvenyimen folytatódott, ahol Gyopáros Alpár kormánybiztos, dr. Molnár Krisztián elnökkel, dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselővel, és Vargáné Kaiser Katalin polgármesterrel átadták a Magyar Falu Program 13 millió forintos támogatásával megvalósult útfelújítást a Bocskai utcában.

Az ünnepségen elsőként a nagyvenyimi polgármester asszony mondott beszédet. 

– Vidéken a lakosság közérzetének egyik legmeghatározóbb eleme az utak állapota. Nagyvenyimen mintegy 22-23 kilométer belterületi úthálózattal rendelkezünk, amelyek fejlesztésében különböző támogatási konstrukciók segítségével- az elmúlt tíz év alatt nagyot léptünk előre. A Magyar Falu Program sikere abban rejlik, hogy indokolt céljainkhoz nyújt segítséget, olyan alulról építkező célkitűzések megvalósítására, amely a lakosság igényein alapul. 2019 óta Nagyvenyim minden évben pályázott a Magyar Falu Programban. A Bocskai utca felújítása mellett, így valósulhatott meg egyebek mellett a művelődési ház és a hivatal környékének megújulása, és játszótér és konyha korszerűsítése is. Tehát elmondhatom, hogy sikerrel tudunk pályázni és azt tudom ígérni, hogy fogunk is. Köszönjük a kormány magyar faluért végzett közigazgatási szerepvállalását, valamint köszönöm a kollégáim és azt utca lakóinak a munkáját is. Hajrá Magyarország, hajrá Nagyvenyim!- mondta Vargáné Kaiser Katalin polgármester.

Fotó: Németh Ádám

Dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője a következőket osztotta meg az útátadó ceremónia kapcsán: 

– A község önkormányzata 2022-ben a Magyar Falu Program keretében 13 millió forint állami támogatást nyert, amelyből ez az útfelújítás megvalósulhatott. A Bocskai utca viszonylag nagy számú ingatlannal érintett, így a lakosok széles köre élvezheti az út felújítás hatásait a hétköznapjai során. A most átadott fejlesztés javítja a településképet és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, hozzájárul a közlekedési infrastruktúra város és vidék közötti egyenlőtlenségeknek csökkentéséhez. Köszönjük a Magyar Kormány Magyar Falu Programban nyújtott támogatását, ami által most a település egy újabb utcájának burkolata újulhatott meg, hosszú évekre biztosítva a területen élők közérzetének javulását.

Majd dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke szólt az útátadás jelentőségéről: 

– A dunaújvárosi körzet kistelepülései közül 6 érintett és közel 300 millió forintot nyertek el a Magyar Falu Program pályázatain a tavalyi esztendőben, hogy megvalósíthassák azokat a fejlesztéseket, melyek a helyi lakosok igényein alapultak. Köszönöm Magyarország Kormányának a vidéknek szentelt figyelmet, amelynek köszönhetően kisebb településeink is fejlődni, szépülni tudnak, hozzájárulva ezzel közös célunk eléréséhez, a településeinken élők komfortérzetének növeléséhez!

Fotó: Németh Ádám

Gyopáros Alpár kormánybiztos beszédében így fogalmazott:

– A Magyar Falu Program sikerét alapvetően három dolog határozza meg. Elsőként a tartalom, mert bár nagyon összetett programról van szó, de hogy mi kerüljön bele azt a helyi igények generálják. Másodsorban a forma, mert rugalmas és életszerű eljárás renddel működik és nagyon gyorsan - a kihirdetéstől számítva mindössze 5 nap alatt – a pályázó számláján van a forrás. Harmadrészt pedig a forrástömeg miatt sikeres. Elmondhatom, hogy folytatni fogjuk a programot. Jelenleg is van kiírás pont ilyen út- és járdafelújítási célokra, amelynek a beadási határideje július 14. lesz. De további kiírások is lesznek a nyár végén, legkésőbb az ősszel. Kívánom, hogy a település is tudjon élni ezekkel a lehetőségekkel. Isten éltesse Nagyvenyim minden lakóját!

Ezt követően került sor a szalagátvágási ceremóniára, amelyen Gyopáros Alpár, dr. Molnár Krisztián, dr. Mészáros Lajos és Vargáné Kaiser Katalin mellett az utca lakóinak nevében Szokolai János is részt vett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában