Több tucat napirendi pont

2023.06.15. 17:30

Maratoni közgyűlést tartottak a képviselők

A múlt heti rendkívüli közgyűlés után Pintér Tamás polgármester e hét csütörtökre hívta össze a június havi rendes testületi ülést. A testület a nyílt és zárt ülésen összesen 46 napirendi pontot tárgyalt meg.

Brousil Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az ülés elején köszöntötték Farkasné Vörös Magdolnát, elismerve ezzel három évtizedes, a közért és a városért végzett áldozatos munkáját.

Budavári Árpád, a dunaújvárosi rendőrkapitányság vezetője és Szabó Vendel vármegyei rendőrfőkapitány számolt be a rendőrség 2022-es évben elvégzett munkájáról. Ebben kitértek arra, hogy a bűncselekmények száma nyolc százalékkal emelkedett tavaly, jellemzően a kibertérben elkövetett vagyon elleni bűncselekményekkel. Ugyanakkor a vármenyében a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma ugyanilyen mértékben, tehát nyolc százalékkal csökkent. Mindketten kiemelték, hogy a város önkormányzata és a rendőrség között hagyományosan jó és produktív az együttműködés, amelyet a jövőben is ápolni szeretnének.

A döntéssorozat további beszámolókkal folytatódott. A testület elfogadta a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2022. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló, az önkormányzati alapítású kulturális alapítványok és közalapítványok 2022. évi tevékenységéről szóló, az önkormányzati alapítású egészségügyi és szociális célú alapítványok és közalapítványok 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolókat. Ugyancsak elfogadták a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolóját is, de nem fogadták el a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A közgyűlés elfogadta több városi közfeladatot ellátó intézmény alapító okiratainak módosítását. Döntöttek továbbá arról, hogy az önkormányzat a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola részére pályázati kiírás mellőzésével bérbe adja óvodai nevelés céljára az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező, Batsányi utca 2/A szám alatt található ingatlanon lévő mindösszesen 132,73 négyzetméteres helyiségeket 2023. szeptember 1. napjától 2028. augusztus 31. napjáig.

A testület elfogadta az Innopark Nkft. elszámolását, hozzászólás nem érkezett ehhez a napirendi ponthoz. Megszavazták azt is, hogy 15 millió forint értékben új közterületi berendezések beszerzésére pénzügyi forrást biztosítanak.

Gombos István képviselői indítvánnyal élt annak érdekében, hogy Dunaújváros zártkerti részén található Újmajori dűlő elnevezésű területen a közműves ivóvízellátás megvalósuljon, amelyhez 5 millió forint összegű támogatásra tett javaslatot. A közgyűlés az indítványát végül nem támogatta, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester azt javasolta, hogy kérésével forduljon majd az állami szolgáltatóhoz.

Azt is megszavazták, hogy a közvetlen uniós pályázatok kidolgozására, konzorciális pályázatokban való részvétellel kapcsolatos feladatellátásra egy céget bízzanak meg 12 millió forintért.

Bekerült a napirendek közé – a nyilvánosság számára a közgyűlés előtt nem elérhető dokumentációval – egy pont, amely az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos állásfoglalás kialakításáról szólt. A közel egyórás vitáról külön cikkben számolunk majd be akkor, miután a testület megtárgyalta a kormány által elfogadott békepárti határozatot is, persze csak akkor, ha az a dunaújvárosi közgyűlés elé kerül(het).

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Döntöttek arról is, hogy az augusztus 20-ai rendezvények finanszírozására a Bartók színházzal kötött megállapodás szerint költenek. A nyílt ülés utolsó napirendi pontja a kézilabdacsarnok felújításával volt kapcsolatos. Mint azt megírtuk a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából komoly fejlesztési forráshoz jut a DKKA, amiből a sportcsarnok immár elodázhatatlan fejlesztéseit tudják megkezdeni. Azaz teljeskörűen felújítják a tetőszerkezetet, kicserélik a nyílászárókat. Hogy ez megvalósulhasson, kellett a közgyűlés jóváhagyása a szerződések megkötéséhez és a vonatkozó nyilatkozatok megtételéhez. Ezeket a közgyűlés megadta.

Zárt ülésen a Dunaújváros Közszolgálatáért díj adományozásáról tárgyaltak a képviselők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában