Vadászati kultúra

2023.06.27. 17:30

Fejér Vadászakadémia – Integrál szemlélet a vadgazdálkodásban

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a „Tiszta vadászatért” 2022-ben Fehérvárcsurgón rendezett konferencia folytatásaként egy magasabb tudáshorizonttal célozta meg a vadgazdálkodás rendszerét. Ennek szellemében érlelődött meg a Fejér Vadászakadémia létrehozása és elindításának gondolata. A nyári napfordulót követő június 23-án, immár visszatérő vendégként, a Károlyi-kastélyban találkoztak mindazok, akiknek érdeklődését felkeltette az új kezdeményezés.

Szente Tünde

A kerekasztal beszélgetés témája a rendszerszemléletű vadgazdálkodás volt

Fotó: Szente Tünde

Méhes Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete elnöke megnyitója után a helyszínül szolgáló Károlyi-kastélyt fenntartó és működtető alapítvány képviseletében Károlyi György gróf fejezte ki köszönetét. Elmondta, hogy felmenői között többen vadászok voltak, dédapja a fehérvárcsurgói vadaspark létrehozásán fáradozott. Elismerően beszélt a vadászat és vadgazdálkodás fontosságáról, mint hangsúlyozta: 

– A vadászat komoly szakma, egy olyan környezetbarát tevékenység, amelyre szükség van. 

Az OMVK elnöke, dr. Jámbor László üdvözölte az akadémia résztvevőit és részletesen kitért a módosított Vadászati törvény vadütközésekkel, tiltott vadászati eszközökkel és ifjúsági vadászattal kapcsolatos szakaszaira.

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, dr. Jámbor László a vadászati törvény változásairól beszélt
Fotó: Szente Tünde

Kerekasztal beszélgetés az ökológia integrált modellje mentén

– A világ sosem volt olyan összetett, mint manapság, arról nem is beszélve, hogy egyre csak bonyolódik, a rendezetlenség felé halad. Napjaink olyan problémáival szembesülünk, mint a klímaváltozás, környezetszennyezés, az élelmiszer- és energiahiány, továbbá a nehezen kiszámítható pénzügyi piacok, a kevésbé tervezhető jövő. Mindezek hatással vannak a vadgazdálkodásra és vadászatra – érveléssel vezette fel a kerekasztal beszélgetés témáját Pechtol Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete titkára, és bemutatta a kerekasztal beszélgetés résztvevőit: Bajdik Pétert, az OMVK főtitkárát, dr. Szemethy Lászlót, a Pécsi Tudományegyetem Agrobiológiai tanszékvezetőjét, Szuda Zoltánt, a Csongrád vármegyei Petőfi Vadásztársaság elnökét, Tóth Pétert, Magyar Madártani Egyesület programvezetőjét.

A közös gondolkodásban résztvevők, az együttműködésben cselekvő szakemberek
Fotó: Szente Tünde

Az akadémia nyitóprogramja - a más szakmákban is eredményeket hozó – integrál-modell szerint közelítette az ökológiai rendszerek összefüggéseit, azok egymásra hatását. Az integrál gondolkodás legfőbb ökológiai faktorai – az élőhelyek, a ragadozók, a betegségek, az emberi tevékenységek, a környezeti tényezők – optimális, kielégítő együtt állása szolgálja a biodiverzitást, a biológiai sokféleséget. Az integrál ökológiai szemlélet kritikus gondolkodásra biztat. A vadászok, a természetvédők és a „zöld” politikát képviselők közös gondolkodása és cselekvése a természeti értékek megőrzésének és fenntarthatóságának záloga. 

A Fejér Vadászakadémia 2023. június 23-ai programja élőben, egyenes adásban – online - követhető volt, visszanézhető a Magyar Vadászlap közösségi oldalán. Folytatás október 6-án Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában