Tippek és trükkök a szúnyogok ellen

2023.06.15. 16:00

Az invázió ellen a gyérítésen kívül vannak más eszközök is

Ha bárkit megkérdeznénk róla Kulcson, biztosan azt mondaná, hogy a szúnyogok a Föld legutálatosabb rovarai, de legalábbis az első három között vannak – írja az agrárszektor.

Török Tímea

Az aromás növények, mint például a levendula hatásosan tartja távol a szúnyogokat

Fotó: MW-archív

Ez nem meglepő, hiszen amellett, hogy nyaranta gyakran élvezhetetlenné teszik a szabadban töltött időt, csípnek, vért szívnak, és megtisztelő figyelmükkel még napokig megkeserítik az életünket. Bár legtöbben különböző vegyszerekkel, illetve rovarirtókkal próbálják felvenni velük a harcot, azt azonban kevesen tudják, hogy nem egy jól bevált trükk létezik, amelyek segítségével könnyedén megelőzhető a szúnyogok felbukkanása a kertben.

Kulcs területén földi úton történő szúnyoggyérítés volt, illetve lesz 2023. június 1. és 14. napján, a napnyugta utáni órákban. Ugyanakkor a lakosság részére javasolt intézkedések: a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó pocsolyákat, tócsákat.

A legjobb, ha esélyt sem adunk a szúnyogoknak arra, hogy megtelepedjenek a kertünkben. Ezt az előbb említetteken kívül már különféle praktikákkal érhetjük el: csökkentsük le a szúnyogoknak árnyékot adó területeket, ilyenek a bokrok, sövények és magas fű. Érdemes rendszeresen karbantartani a területünket, hogy ne váljanak dzsungellé.

A citronella gyertya régóta jól bevált ellenszer. De ültethetünk aromás növényeket is. Rengeteg olyan növény van, amelynek az illatát kifejezetten utálják a szúnyogok, ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a körömvirág, a büdöske és a levendula. Érdemes tehát ezekből bőségesen ültetni a kertbe, különösen a terasz, a kerti asztalok és székek, valamint a szalonnasütő, grillező köré. Jó trükk, hogy amikor elhaladunk a növények mellett, dörzsöljük meg a levelüket, hogy az illóolajok rákerüljenek a bőrünkre, valamint a levegőbe, amint arról korábban beszámoltunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában