A nordic walking ünnepe

2023.06.05. 12:00

Almási Fesztivált tartott a Rácalmási Polgári Egyesület – képgalériával

Almási Fesztivált szervezett a Rácalmási Polgári Egyesület, s a június 3-i, az Almási Szalonban és a vízisporttelepen egész nap sportolási és kikapcsolódási lehetőségek közül választhattak a résztvevők.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Az ingyenes szabadtéri rendezvény adott otthont a III. Fejér Vármegyei Nordic Walking Találkozónak, ahol különböző mozgásformákat lehetett kipróbálni, és akár a mozgáshoz új inspirációkat szerezhettek a résztvevők. 

Törökné Antal Mária és Terekiné Rendes Éva
Fotó: Laczkó Izabella

Az események kilenc órától kezdődtek. Az Almási Szalon udvarán a GBB GYM Fitness Klub oktatói léptek fel: Cserba Beáta, Almási József, Meinhardt Nikolett, Wolf Kata, Hódosi Ági, Szerecz Róbert és Györe Anikó. A vízisporttelepen délután a sárkányhajózásba kóstolhattak bele az érdeklődők, valamint az íjászat kipróbálására is lehetőség nyílt a Vajk Íjász Szakosztállyal. A vármegye több, jelentős nordic walking csapata is ellátogatott az eseményre. A sport szerelmesei vezetett túrán vehettek részt a gyönyörű rácalmási környezetben.

A vármegye több, jelentős nordic walking csapata is ellátogatott a rendezvényre 
Fotó: Laczkó Izabella

A rendezvény moderátora Farkas Lajos volt. Az ő felvezetésével vette kezdetét az Almási Fesztivál megnyitó ünnepsége tizenegy órakor. Elsőként a település polgármestere, Schrick István, majd a szervező Rácalmási Polgári Egyesület elnöke, Terekiné Rendes Éva üdvözölte a vendégeket. Ezután Parall Bálint, a Fejér Vármegyei Szabadidősport Szövetség elnöke, és Magony Tamás a székesfehérvári polgármesteri hivatal sportirodája képviseletében a Fejér Vármegye Szabadidősportjáért kitüntető címeket adtak át Terekiné Rendes Évának, a rácalmási nordic walking csapatnak, Treskó Gábornénak, Akkermann Ferencnének, Horváth Istvánnak, a székesfehérvári öreghegyi nordic walking csapatnak, Gáncs Józsefnek, a székesfehérvári palotavárosi, valamint a tóvárosi nordic walking csapatnak, Csog Imrénének és Parkoné Lukács Mariannának. 

Czene Attila (j) úszó olimpiai bajnok, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és Salga Péter (b), a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára
Fotó: Laczkó Izabella

Tizenöt órától Czene Attila úszó olimpiai bajnokkal a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökével, és Salga Péterrel, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkárával beszélgetett Fodor Endre, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának sajtófőnöke. 

A fesztiválon a mozgásformák kipróbálásán túl egészségmegőrző és szűrőprogramokon is részt vehettek az érdeklődők, kipróbálhatták magukat különböző társasjátékokban, és a sakkban is a Pásti testvérekkel.

A rendezvényt Czene Attila is megtisztelte 
Fotó: Laczkó Izabella

Szintén az egész napos program részét képezte a Decathlon Áruház játékainak kipróbálása. Sőt, a regisztrált résztvevők közötti az áruház értékes tárgynyereményeit sorsolták ki a nap végén. 

Az eseményen megkérdeztük a szervező egyesület vezetőit is:

– Az ihletet a rendezvény megszervezéséhez egyrészt a rácalmási Almavirág Fesztivál adta, másrészt pedig, hogy mi is több nordic walking találkozón vettünk részt a vármegyében, és úgy gondoltuk, hogy a következő lehetne Rácalmáson. A mi felfogásunk szerint a nordic-találkozót kibővítettük a különböző sportágak bemutatásával, és egészségügyi szűrésekkel igazi családi nappá, amelyből szeretnénk hagyományt teremteni – mondta el Sártory Endre, a Rácalmási Polgári Egyesület alelnöke.

Az egész napos program részét képezte a Decathlon Áruház játékainak kipróbálása
Fotó: Laczkó Izabella

– Nézőpontom szerint manapság nagyon fontos a közösségek építése, hogy ne a monitor, az okostelefon, vagy a televízió-sorozatok vonzásában éljünk csak. Mozduljunk ki, térjünk vissza a természetbe, csodálkozzunk rá a világra, és ehhez szükség van ilyen csoportokra, műhelyekre és közösségekre, mint például a rácalmási nordic walking csapat is. Mi minden szombaton tízkor elindulunk, most már tizenöt éve. Magam ugyan hatéves koromtól testneveléssel foglalkozom, és testnevelőként végeztem Pécsett, de a nordic bárkinek lehet sportolási forma, aki tud gyalogolni. Hiszen a jól ismert „okoska botocska” segít tartani magunkat, egyensúlyt és biztonságot ad. Akár a közösség, amely kialakul a sportolás közben, és ez a legfontosabb – mondta el Terekiné Rendes Éva, a Rácalmási Polgári Egyesület elnöke, a rácalmási nordic walking csapat vezetője. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában