Érettségi írásbeli

2023.05.08. 11:33

Ma magyarból adtak számot a tudásukról - galériával

Rendben elkezdődtek a magyar érettségik a dunaújvárosi középfokú intézményekben. Lapunk a tételbontás előtt a Széchenyi István Gimnáziumban járt.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Kratzmajer Zoltán, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a hétfői napon 110 diák tesz vizsgát, ám az egész érettségisorozatban, az előrehozott vizsgák miatt összesen 182 fő ad számot tudásáról. Kratzmajer Zoltánt arról is kérdeztük, miként érintette e generációt a Covid-hatás: - Tény, számukra nagyon nehezen indultak a középiskolás évek, ám az utóbbi két év nagy részében már jelenléti oktatás zajlott, összességében itt is remek közösségek formálódtak. Bízom benne, hogy az érettségik során diákjain bizonyítják felkészültségüket és elérjék céljaikat. 

Kratzmajer Zoltán, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója
Fotó: LI

A középszintű írásbeli vizsga 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre.  Az első feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két - egymással összefüggő - ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből áll. A szövegalkotási feladat lehet érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120-200 szó. A dolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti.

A feladatsor első felében egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a középszinten érettségizők, a gyakorlati szövegalkotás során pedig egy kerékpározós kampány vagy levélírás közül választhattak. A vizsga második felében Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemezhették, vagy Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kellett összehasonlítaniuk.


Ezután osztható ki a második feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a vizsgázóktól: ez - a vizsgázó választása szerint - lehet egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó - írták.
Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik.

Mint arról már beszámoltunk ma reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek.

Kedden matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek. Szerdán történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: csütörtökön angol nyelvből középszinten 45 864-en, emelt szinten 18 848-en; pénteken német nyelvből középszinten 11 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek. Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7-14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19-30. között.

Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 785 ilyen vizsgát tesznek majd. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 8700 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. Az előrehozott vizsgák száma 27 121, a szintemelő vizsgáké 13 282, míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2978 - írta az MTI.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában