A zene mindenkié

2023.05.16. 12:00

Daloló szerda három kórussal, Nagyvenyimen

Május 10-én, szerdán 18 órától ismét a közös éneklés kapott főszerepet a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár nagy termében.

Horváth László

A közös próbát Péter Kata vezényelte

Fotó: Horváth László

Három énekkar a rácalmási Glória Kamarakórus, a Mezőfalvi Női Kar és a házigazda Fontana Női Kar részvételével közös énekkari próbát tartottak. A program különlegességéről és céljáról a próba bevezetőjében Péter Kata a Fontana Női Kar vezetője elmondta, hogy hagyományteremtőként indították útjára a Daloló szerda című rendezvényüket, s ez immáron a harmadik. 

– Nagyon jó lenne, ha nem csak otthon a műhelymunkák alkalmával találkozhatnának az éneklést kedvelők, hanem egymás próbáit megismerve is részesei lehetnének a közös dalolásnak. A beénekléstől kezdve, egy kórusmű megtanulásán keresztül közösen dolgoznának. A végén pedig minden kórus előadná a magával hozott számokat.  A lényeg, hogy vegyük lazán az egész dolgot és fogadjunk szót a karvezetőnek! Ez nem egy fellépős, vagy verseny előadás, inkább próbáljuk egymást megtalálni, meglátni egymás munkáját. Annak idején a megyének volt egy olyan kezdeményezése, hogy összehívta az amatőr kórusok vezetőit, és meglátogattak egy-egy kórust. A jó tapasztalatok alapján ezt szeretnénk feleleveníteni, illetve tovább fejleszteni nem csak a kórusvezetők szintjén, de a kórusok között is. Ne hagyjuk azt az értéket veszendőbe menni, amit oly sok éve ápolnunk és mai nagyon fontos nekünk – hallottuk a felvezetőben.

A három kórusvezető Gyalus Boglárka – Rácalmás, Péter Kata – Nagyvenyim és Balogh Tímea – Mezőfalva
Fotó: Horváth László

A folytatásban közös beéneklés és daltanulás következett, melyben nem csak a kórusok vehettek részt, hanem a jelenlévő vendégek, érdeklődők is. A program zárásában pedig igazán üdítő dallamoknak lehettünk szem- és fültanúi, mert minden kórus elénekelte a magával hozott repertoár darabjait. A közös próba és előadás vendéglátással, kötetlen beszélgetéssel zárult.  A folytatásban szeretnék szélesebb körben is kiterjeszteni az éneklés örömét, bekapcsolva még több dalt, zenét szerető embert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában