Ennivaló

2023.05.02. 14:00

Applikáció segítségével menthetünk ételt

Már több mint tíz helyszínen muncholhatunk a városban. Ez nem mást jelent, mint hogy Dunaújváros megannyi cukrászdájának, vendéglőjének, kávézójának termékeit vásárolhatjuk meg, akár fél áron. Ehhez csak egy applikáció szükséges, és máris finom ételekhez juthatunk hozzá, miközben környezetünkért is teszünk.

Szente Patrícia

Fotó: Laczkó Izabella

A nap végén bezárnak az éttermek, a pékségek lehúzzák a rolót, és az áruházak is kiteszik a „zárva” táblát. Az aznap megmaradt pékáruk, meg nem vásárolt sütemények, közeli lejáratú termékek így a kukában végzik. Ez azonban nem kell, hogy így legyen. A 2020-ban alapított Munch nevű applikációt az ételpazarlás visszaszorítása érdekében hozta létre négy elszánt egyetemista, hozzájárulva ezzel a környezettudatos, zero waste magatartás kialakításához, és az eredményesebb ételgazdálkodás megteremtéséhez. 

Az előállított élelmiszerek egyharmada a szemétben köt ki, ez borzalmas mértékű pazarlást jelent. A Munch applikáció indítása óta, annak használatával több mint 320 ezer adag ételt mentettek meg a felhasználók, ezzel pedig a 640 tonnát is meghaladó üvegházhatású gáz kibocsátását előztük meg, írja a munch.hu. Az ételmentő app tehát pénztárcánkat és Földünket egyaránt kíméli.

Használata egyszerű: csak ki kell választanunk azt a várost, amelynek közelében elérhető Munchokat szeretnénk böngészni, és máris a válogathatunk több olyan kiváló minőségű, el nem adott étel közül, amelyek nap végén megmaradtak az adott kávézó, pékség vagy étterem kínálatában.

Országszerte számos város vendéglátóhelye beszállt az ételmentő kezdeményezésbe, és ez alól Dunaújváros sem kivétel. Az, hogy városunkban is muncholhatunk, Dorogi Kingának, Uitz Vilmosnak, és közös látványpékségüknek, a PékséGM-nek köszönhető. 

„Január környékén találkoztam először a Munch applikációval, és miután megtudtam, miről szól, fel is vettem velük a kapcsolatot, hiszen szerintem ez egy kiváló ötlet, remek céllal” – mesélte Dorogi Kinga. 

Ekkor azonban még egy dunaújvárosi üzlet sem volt Munch-partner, így a PékséGM-nek várnia kellett, amíg mások is csatlakoznak a kezdeményezéshez. „Március végén, azaz csupán egy hónapja készítünk össze aktívan süteményt és pékárut tartalmazó munchos csomagokat, amelyekre általában egy órán belül le is csapnak” – említette a látványpékség megálmodója.

Az applikáció egyik izgalmas jellemzője, hogy a vevő egy meglepetéscsomagot kap, amikor Munchot vásárol. Nem tudni ugyanis előre, hogy milyen ételek maradnak a kínálatban. Fontos megjegyezni, hogy a Munchon szereplő finomságok egyáltalán nem veszítettek élvezeti értékükből és minőségükből, nem selejtes termékek, viszont már nem értékesíthetők teljes áron. 

Dorogi Kingának egyébként szívügye az ételpazarlás megelőzése, és már azelőtt ügyelt arra, hogy minél kevesebb étel kössön ki a kukában, mielőtt rátalált az applikációra. Elmondta, számos alkalommal adományoztak ételt a hajléktalanszálló lakói számára, de a kórház gyerekosztályán kezelt apróságokat is meglepték már különféle nyalánkságokkal. 

A látványpékség alapítója megjegyezte, bízik abban, hogy egyre több városi vendéglátóhely csatlakozik majd az ételmentő kezdeményezéshez. „Ez az egész ötlet nem csak azért nagyszerű, mert elkel a kidobásra ítélt étel, de a kedvezmény miatt azok is hozzájuthatnak egy-egy finomsághoz, akiknek a pénztárcája nem biztos, hogy megengedi azt, hogy megvegye a teljes árú terméket”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában