Névváltoztatás

2023.04.26. 21:09

Mezőfalva vagy Hercegfalva? - továbbra is tájékozódnak

A képviselő-testület egyelőre nem hozott konkrét döntést az április 26-án, szerda délután tartott ülésén a településnév változtatásával, Mezőfalva történelmi nevének, Hercegfalvának a visszaállításával kapcsolatosan. Továbbra is tájékozódik, hogy teljes körűen megalapozott legyen az a döntés, amit majd meg kell hoznia a területszervezési eljárás megindításról.

Körmendi Erzsébet

Döntés közben Mezőfalva képviselő-testülete. Jobbról Márok Csaba polgármester, balról a második a névváltoztatást indítványozó képviselő, Molnárné Troppert Mária

A napirendi ponttal kapcsolatosan megtudtuk a testületi ülésen, hogy a Fejér Vármegyei Kormányhivataltól megkapták az állásfoglalást, ami teljeskörűen összefoglalja a településnév megváltoztatásával kapcsolatos jogszabályi hátteret, törvényi iránymutatást ad arról, mit jelent és milyen mérföldkövekből, lépésekből áll a területszervezési eljárás, amit végig kell vinni ahhoz, hogy Mezőfalva ismét Hercegfalva legyen. Ezeket a mindenre kiterjedő tájékoztatókat megkapta valamennyi testületi tag, így a névváltoztatást indítványozó és az azt támogató képviselők is. 

Hozzászólás nélkül fogadták el a határozati javaslatot

Meglepő volt, de hozzászólás nélkül fogadták el a képviselők a határozati javaslatot, amelyben az áll, hogy a képviselő-testület területszervezési kezdeményezést indított el. Megbízta Márok Csaba polgármestert azzal, hogy kérje ki a Földrajzinév-bizottság, valamint a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat véleményét a településnév-változtatással kapcsolatosan. De ezzel még nem magát a területszervezési eljárás elindítását kezdeményezte, hanem továbbra is tájékozódik, adatokat gyűjt. Mindenki nagyon fontosnak tartja, hogy 

amennyiben helyi népszavazásra bocsátják a kérdést, előtte a lakosság kapjon minél szélesebb körű információt, hogy pontosan mit jelent az, amiről dönteniük kell

Ismerjék meg a mezőfalviak a lakosság véleményét, valamint a települési önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat és a Földrajzinév-bizottság véleményét egyaránt. 

A községnév-változtatás nagy port kavart Mezőfalván

Molnárné Troppert Mária önkormányzati képviselő négy képviselőtársa támogató aláírásával terjesztett indítványt a képviselő-testület elé márciusban. Ebben arra kérték a döntéshozó társakat, hogy hatalmazzák fel Márok Csaba polgármestert, kezdeményezze a belügyminiszternél az eredeti községnév, Hercegfalva visszaállítását. A községnév-változtatás nagy port kavart Mezőfalván, megosztja a közvéleményt, a falubeliek egy része mezőfalvinak vallja magát és az is szeretne maradni, mások viszont azt mondják, tiszteljük történelmi értékeinket azzal, hogy a település visszakapja eredeti nevét, Hercegfalvát. 

Molnárné Troppert Mária pozitívként értékeli a döntést

A szerdai képviselő-testületi döntés után az indítványozó képviselőt, Molnárné Troppert Máriát kérdeztük, hogyan vélekedik a mostani határozatáról:

- Pozitívként értékelem a döntést. Bár azt továbbra sem értem, miért esik a területszervezési eljárás hatálya alá egy település jogtalanul elvett történelmi nevének visszaállítása, de tudomásul veszem, ha így kell végig csinálni, így csináljuk. Mostantól a helybéliekkel, a falubeli emberekkel szeretnénk az eddiginél sokkal többet beszélgetni arról, mi motivál bennünket, indítványozókat. Jó volna, ha minél többen megismernék a történelmi hátteret, Mezőfalva múltját, Hercegfalvát, a községet alapító József nádor életét és tetteit. Mert akkor talán azt mondják majd, hogy igen, valóban fontosak a gyökereink,  érték számunkra a Hercegfalva településnév, és nem csak azt hangsúlyozzák, hogy kinek mennyibe kerül ez a folyamat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában