Csomagolástörténet

2023.04.29. 13:53

Nívós konferenciával mutatták be hazai és a nemzetközi csomagolásgyártás helyzetét - galériával

A csomagolásipar történetéről és részben a közeljövőt érintő iparági kérdésekről nyílt kiállítás pénteken délelőtt a Magyar Papírmúzeumban, a „XXI. Századi csomagolási trendek, dizájn, perspektívák, a csomagolás jövője címmel.” A szervezők egy nívós konferenciával is bemutatták hol áll jelenleg és merre is tart a hazai és a nemzetközi csomagolásgyártás.

Szabó Szabolcs

Fotó: Laczkó Izabella

A csomagolás szinte együtt jelent meg a kereskedelemmel – jegyezte meg köszöntőjében Perbált Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója, egyben a csomagolástechnikai kiállítás kurátora, aki rövid történeti áttekintéssel is szolgált. Kínában már több mint ezer éve felfedezték az körforgásos gazdaságot, azaz, hogy a régi papírtermékeket újra felhasználták. A helyi Papírmúzeum pénteken nyílt történeti tárlata egy fejlődéstörténetet jár körbe.

Dr. Szende László, Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalomban már szinte percről percre veszünk valamit, ami biztonsági és/vagy szállítási okokból már be van csomagolva. A szelektív hulladékaink nagy részét a csomagolóanyagok teszik ki. Örvendetes és figyelemre méltó, hogy Hamburger Hungária a fenntarthatóság mellé állt, egyben a Papírmúzeumot is támogatják. E kiállításban összekapcsolódik a múlt és a jelen. A kiállítók számos innovatív megoldással is éltek.

Szőke András, a konferencia levezető elnöke megfogalmazta a kiállítás és a szakmai találkozó mottóját is: „Kedves kollégák, egy olyan céllal jöttünk itt össze, hogy egy nélkülözhetetlen, de egy szükséges rosszról is beszéljünk.” Használatát természetesnek vesszük, ám egyre gyakrabban kifogásoljuk – hangzott el.

Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára főként arról szólt, milyen jogszabályi feltételeknek kell majd megfelelnie a jövőben a csomagolásiparnak. Nagy szerint az EU-s elvárások a körforgásos gazdaság, az újrafeldolgozást és értékesítést szorgalmazzák. Ehhez próbálnak alkalmazkodni a cégek. Nagy egy 2020-as magyar adatot idézve az egy főre eső csomagolás-felhasználás 150 kilogramm, míg az EU-s átlag 176 kg. Az EU-s elvárás, hogy a főként műanyag csomagolóanyagok többségét 85-95 százalékát újra felhasználják 2035-re.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában