Átadási ceremónia

2023.03.17. 11:30

Az iskola tetőfelújítását ünnepelték Rácalmáson

Az elmúlt évben Rácalmáson nagyszabású iskolai felújítási beruházás indult, azzal a céllal, hogy a település diákjainak és pedagógusaiknak körülményei javuljanak – hangzott el sok más mellett csütörtökön délután. Ugyanis a rácalmási iskola tetőszerkezete mintegy 231 millió forintos forrásból újult meg, amelynek átadási ceremóniájára került sor. Ugyanakkor a jelenlévők egy nem várt jó hírnek is örülhettek.

Török Tímea

a Jankovich Miklós Általános Iskola tetőszerkezete mintegy 231 millió forintos forrásból újult meg. Az átadási ceremónián (képünkön balról jobbra) átvágta a szalagot Schrick István, dr. Mészáros Lajos, dr. Molnár Krisztián, Szilágyiné Németh Sarolta és Nagy László. Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint arról lapunkból már korábban értesülhettek, tavaly februárban meglehetősen felbolydult a rácalmási iskola élete. A tetőszerkezet egyedi kialakítása miatt ugyanis a szélsőséges időjárási viszonyok nagy károkat okoztak az épületben évekkel ezelőtt. 
Az erős szélben a cserepek elmozdultak, eltörtek, ennek következtében a beázások miatt a faszerkezet több helyen megsérült. A tetőtéri négy tanterem mennyezete megrepedezett. Emiatt a szakemberek tanításra alkalmatlannak nyilvánították az intézmény második emeletén, a tetőtérben kialakított tantermeit. Négy osztály elhelyezéséről kellett gondoskodni. Két másodikos osztály átköltözött az önkormányzat segítségével a művelődési házba, a másik két felsős osztály pedig óráról órára az úgynevezett költöző osztályok helyét vette át, vagyis vándoroltak az iskola tantermeiben. Ezt követően az iskola tetőszerkezetének felújítását a Dunaújvárosi Tankerületi Központ saját forrásból megkezdte. 

Az átadóünnepség sza­lagátvágási ceremóniáján részt vett dr. Mészáros Lajos ország­gyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián vármegyei közgyűlési elnök, Schrick István polgármester, Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója, és Nagy László, a kivitelező Szegletkő Kft. ügyvezetője. 

Befejeződött a tetőfelújítás a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő 

Elsőként dr. Molnár Krisztián mondott beszédet. 
– A térség látványosan fejlődik. De nincs az a jó, amit ne lehetne fejleszteni. Különösen, ha a gyerekek elhelyezéséről, tanulmányairól van szó. A rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola mintegy 231 millió forintos felújítása során megújult a főépület feletti tetőszerkezet, megjavították a beázott tantermek sérült álmennyezetét, valamint kicserélték a tetőgerincen lévő bevilágító ablakokat és a bejárati homlokzaton lévő ablakot is. Köszönet Magyarország Kormányának a támogatásáért, amelynek köszönhetően száz százalékban hazai forrásból valósult meg a fejlesztés. 

Dr. Mészáros Lajos ország­gyűlési képviselő a következőket mondta el: 
– A Makovecz-stílusú tető cseréje már évek óta fontos kérdés volt, mert az időjárás nagy károkat okozott benne, és több helyen is beázott az épület. A látványos építészeti megoldások külön kihívást jelentettek a kivitelezőknek, akiknek gratulálok a munkájukhoz. Csakúgy, mint Rácalmásnak a szép, felújított intézményhez, és örülök, hogy méltó környezetet sikerült biztosítani az itt folyó magas színvonalú szakmai munkához. 
Schrick István, Rácalmás polgármestere örömét fejezte ki és köszönetet mondott a tankerületnek és a kormánynak a segítségért. Mint elmondta, a felújítás nagy kihívás volt, de most minden a helyére került. Mert az egyik, ha nem a legfontosabb intézmény Rácalmáson az iskola. Hiszen a legfrissebb adatok alapján a településnek 5025 lakosa van, amely néhány év alatt több mint 1000 fővel növekedett, ami örömteli, ugyanakkor feladat is az intézmények számára. 

Ezután Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója szólt a létesítmény megújulásának jelentőségéről, és köszönetét fejezte ki a helyi önkormányzatnak az együttműködésért. 

Az átadóceremónia végén ismét dr. Molnár Krisztián kért szót: 
– A rácalmási lakosok belterületi úthálózat-felújításra várnak. Azonban ezt a forrást az unió átcsoportosításra hivatkozva megvonta. De dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő úrral nem nyugodtunk bele ebbe a helyzetbe, és mindent megtettünk, hogy megvalósulhasson a lakossági igény. Elsősorban országgyűlési képviselő úr munkájának köszönhetően nemzeti forrásból fog megvalósulni az úthálózat felújítása. Köszönöm dr. Mészáros Lajos munkáját, valamint a polgármesterét, aki tolmácsolta a lakók igényét.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában