A jogász válaszol

2023.03.11. 15:00

A tartási szerződés

duol.hu

Fotó: Shutterstock

Egyedülálló idős személyek a gondozásuk biztosítására gyakran kötnek tartási szerződést. Előfordul, hogy a szerződés megkötését követően a tartást vállaló személy a tartást nem nyújtja, vagy nem tudja nyújtani, így szükségessé válik a szerződés megszüntetése. 
Lehetőség van arra, hogy a felek közös megegyezéssel módosítsák a szerződést mind a tartási kötelezettség tartalmát, vagy az ellenszolgáltatást is. Amennyiben a felek közös megegyezéssel nem tudják módosítani a szerződésüket, akkor a bíróságtól a felek bármelyike kérheti a tartási szerződés módosítását. A módosításra elsősorban akkor van lehetőség, ha a tartást vállaló fél körülményeiben olyan változás következik be, ami miatt a tartást már nem tudja biztosítani, vagy ha a felek viszonya olyan mértékben megromlott, hogy nem tartható fenn már a bizalmi jellegű kapcsolat. A bíróság a szerződést mindkét fél érdekeinek figyelembevételével módosíthatja. 

A szerződés módosításának egyik formája, ha azt a bíróság életjáradéki szerződéssé alakítja. Ekkor a meghatározott összegű életjáradékot köteles fizetni, általában havi rendszerességgel. Életjáradéki szerződéssé alakításra akkor van mód, amennyiben a természetben való tartás lehetetlenné vált. 
A tartási szerződés megszüntetésére közös megegyezéssel lehetséges, amit csak a jövőre nézve tudnak megszüntetni, mivel a természetben nyújtott tartást (ápolást, gondozást) „visszaadni” már értelemszerűen nem lehet. A bíróság a tartási szerződést akkor szünteti meg, ha a szerződés célja a szerződés módosításával nem valósítható meg, ha a tartást nem teljesítik, és a szerződés életjáradékká sem alakítható, mert az érintett fél rossz anyagi helyzete miatt az életjáradékot sem tudná teljesíteni. A szerződés bírósági megszüntetése esetén a megszüntetésig nyújtott tartás és az ellenszolgáltatás értékével el kell számolni. Az ellenszolgáltatásként adott ingatlanra a tartásra jogosult tulajdonjogát részben visszaállítják. Az ingatlan másik részére a tartásra kötelezett tulajdonjogát fenntartják, a már nyújtott tartás ellenértékéig, de lehetőség van arra is, hogy a tartás ellenértékét pénzben egyenlítik ki. 
 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában