Megmérettetés

2023.03.07. 16:00

A szakmai verseny döntője most a tét

Már javában zajlanak az ország legnagyobb szakmai versenyének válogatói, összesen tizenkét dunaújvárosi diákért szoríthatunk.

Molnár Emese

A szakmák napján, tavaly áprilisban a Rudasban ismerhették meg a fiatalok például a kozmetikus szakma szépségeit

Fotó: DH-archív

Idén is meghirdette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). Ez a szakmát tanuló fiatalok legnagyobb hazai megmérettetése, amelynek igen komoly tétje is van, mindamellett, hogy kitűnő tapasztalatszerzési lehetőség. Az első forduló, vagyis a területi előválogató január 9-én kezdődött meg. Innen a legjobban teljesítők továbbmehettek a második fordulóba, a válogatóba (jelenleg ezeket bonyolítják le). Aki nem jutott tovább, de legalább 60 százalékos eredményt ért el, mentesül a szakmai vizsga alól. Ezzel a lehetőséggel több dunaújvárosi diák élt sikeresen. Mellettük van tizenkét olyan tanuló, akik azért küzdenek, hogy bekerüljenek a végső fináléba. A döntőt egy igazán impozáns, látványos rendezvény keretében bonyolítják le, ez a Szakma Sztár Fesztivál (amely idén április 24–26. között lesz). 

A verseny információi alapján, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tizenkét diákja jutott be a második fordulóba: a fodrászok között Gáspár Kíra (Lorántffy technikum); az épület- és szerkezetlakatosok között Szabó Milán, Dénes Dominik, Jakab Zoltán Kristóf, Virág Tamás (Dunaferr technikum); az ipari gépészek között Sas Gábor (Dunaferr technikum); a villanyszerelők között Nagy Árlen (Dunaferr technikum); a burkolók között Szabó Erik Archibald (Hild technikum); a kőművesek között Tulkovics Kristóf (Hild technikum); a magasépítő technikusok között Krepsz Róbert (Hild technikum); az asztalosok között Erdélyi Simon (Hild technikum); az irodai titkárok között Kovács Fanni (Rudas technikum) bizonyíthat. 
 

Szakmai érettségi vizsgatárgyak 

Az SZKTV mellett egy másik nagy verseny a középiskolások számára az ÁSZÉV, vagyis az Ágazati és ágazaton belüli specializáció Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak versenye, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium hirdet meg, a szervezést pedig a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal végzi. A Dunaferr technikum arról számolt be, hogy ezen a viadalon is vannak továbbjutó diákjaik. A gépjármű-mechatronikai szakos fiatalok mezőnyében Barta László, Nagy Jonatán és Kiss Antal ért el kimagasló eredményt; az automatika technikus szakos tanulók között Matolcsi Levente és Tauser Gordon is bejutott a második fordulóba. 

Továbbjutott a Lorántffy technikum diákja, Ambrus Anetta is, ő a fodrászati ismeretek tantárgyban versenyez. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában