Tudományos ülés

2023.02.26. 18:00

Hetvenéves a dunaújvárosi kórház sebészeti osztálya - frissítve

A kórház tudományos ülésén ezúttal a sebészet volt a középpontban: a műtéti eljárások, esetbemutatók mellett az osztály szakmai és területi fejlődése is kiemelt szerepet kapott a 70 éves jubileum alkalmából.

duol.hu

Az intézmény számos munkatársa érkezett a tudományos ülésre, ezúttal is nagyon érdekes előadásokat hallhattak Fotók: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Mint arról a Szent Pantaleon Kórház beszámolt, az intézmény Tudományos Bizottsága havonta más-más témakörökben szakmai előadásokat szervez a dolgozóknak és környékbeli háziorvosoknak. A legutóbbi találkozó február 22-én volt, amelynek témáit az idén hetvenéves évfordulóját ünneplő sebészeti osztály köré fonták.

Bevezetésként dr. Kővágó Levente, a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, megnyitotta a rendezvényt, majd felkérte dr. Rombauer Edit osztályvezető főorvost, hogy levezető elnökként koordinálja a programot.
Elsőként dr. Bartos Gábor PhD a sebészeti osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosa a sebészeti osztály indulásának, elmúlt hetven évének fontosabb eseményeit, szakmai és területi fejlődését mutatta be képek kíséretében.

Dr. Rombauer Edit jelenlegi osztályvezető főorvos a sebészet jelenlegi mindennapjairól beszélt. Dr. Darabos Zoltán főorvos „A major amputációk arányának megváltozása a helyi érsebészeti ellátás felszámolását követően” statisztikai adatok bemutatásán keresztül mutatta be, hogy az érsebészetnek mekkora jelentősége van egy-egy időben észrevett végtag érszűkület kezelésében, műtéti beavatkozások által. Dr. Mohamed Al-Sheraji főorvos, a Dunaújvárosban előforduló plasztikai sebészeti ellátásokról beszélt esetbemutatásokon keresztül.

Dr. Bartos Gábor a kezdetekről és a fejlődésről is beszélt

Az előadásokat követően évtizedekkel ezelőtt rögzített, de még mai napig használható gyakorlati eljárásokat nézhettek meg az érdeklődők Archív sebészeti filmmúzeum címen. Egy 1993-as felvételen dr. Pátkay József, az első sebész osztályvezető főorvos közvetlen kollégája, Lengyel Lászlóné főműtősnő mesélt a sebészeti osztály munkájának indulásáról, a kezdetekről. Majd 1994–1996. évben készült érműtéti beavatkozásokat tekinthettek meg a jelenlévők szakszerű kommentálás mellett.

Sok érdeklődő kolléga kísérte figyelemmel az előadásokat, a rendezvény végén pedig a felmerült kérdésekre is választ kaphattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában