Elfogadták a 2023-as költségvetést

2023.02.15. 16:36

Közel két és fél milliárd forint hitel is terheli a büdzsét az idén

Pintér Tamás polgármester szerdára hívta össze a képviselő-testület tagjait, hogy megtartsák a február havi rendes közgyűlést, melyen tárgyalták a város 2023-as költségvetési tervezetét. Az ülés elején ünnepélyes keretek között átadták a Dunaújváros Sportjáért díjat, melyet Krausz István vehetett át.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella/DH

Fotó: LI

Harmincegy napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, melyek közül a legjelentősebb az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről és végrehajtásának szabályairól szóló rendeletének megalkotása volt. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester ismertette a költségvetési főösszeget, mely 2023-ra 31,4 milliárd forint, melyen 85 százalékát, mint mondta kötelező feladatellátás finanszírozására fordít az önkormányzat. A költségvetésben szerepel 1,5 milliárd forint folyószámlahitel és 944 millió forint fejlesztési hitel is. A gazdasági alpolgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat által kötelezően fizetendő szolidaritási adó idén meghaladja a kétmilliárd forintot. A pontos iparűzési adóbevétel mértékéről nem szólt, csak annyit mondott, hogy „a Dunaferrtől érkező bevételeik a minimálisra csökkentek”. Ugyanakkor kijelentette, hogy „a városi vagyont, legyen az ingatlan, ingóság, vagy éppen kulturális érték, városi kézben tartjuk, megőrizzük és gyarapítjuk”. (Ez a kijelentés a jelenlegi városvezetés korábbi években tett intézkedéseinek fényében meglehetősen érdekes – a szerk.) 

Krausz István Fotó: Laczkó Izabella/DH
Fotós: LI

A képviselők meghatározták a fentebb már említett a K&H Bank Zrt.-vel megkötendő fejlesztési hitelszerződések hitelcéljait is. A városvezetés tehát idén hitelből finanszíroz majd különböző fejlesztéseket. Ezek: parkolók létesítése 99 millió, közvilágítás fejlesztése, 99 millió, közösségi tér és közösségi internet kialakítása 99 millió, játszótér és felnőtt kondipark kialakítása - pályázati önerő - 99 millió, az Északi lakóterület csapadékvíz elvezetése, 30 millió, önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítása 99 millió, míg a könyvtár és az MMK napelemes fejlesztése 69 millió forintból valósulhat meg. 

A testület elfogadta a kulturális intézmények (Intercisa Múzeum, József Attila Könyvtár, Munkásművelődési Központ) 2022. évi beszámolóit. Ennél a napirendi pontnál szót kért Farkas Lajos múzeumigazgató, aki elmondta, hogy abnormális körülmények között, nevetséges bérezésért dolgoznak a kollégái, de elhivatottan végzik munkájukat, azonban nem látja, hogy az idei évre vonatkozó terveiket maradéktalanul végre tudják-e hajtani. Hangsúlyozta, hogy a múzeumi gyűjtemény elkezdett penészedni, mivel 10 fok van a múzeumban, amit a tárgyak megsínylenek. Arra kérte a városvezetést, hogy a következő télre dolgozzanak ki egy olyan megoldást, amely nem fokozza tovább a jelenlegi rossz helyzetet. 

A közgyűlés döntésével meghatározta a könyvtár nyitvatartási rendjét is. Ennek értelmében 2023. február 1-jétől 2023. március 15-ig az intézmény heti 16 óra nyitva tartással működik. A könyvtár hétköznap hétfő és pénteki napokon 9 órától 13 óráig, kedden és csütörtökön 13 órától 17 óráig látogatható. Az intézmény szerdai és szombati napokon zárva tart. 2023. március 16-tól 2023. április 30-ig az intézmény heti 20 óra nyitvatartással működik. A könyvtár hétköznap hétfő-szerda-pénteki napokon 9 órától 13 óráig, kedden és csütörtökön 13 órától 17 óráig látogatható. Az intézmény szombati napokon zárva tart.  

A testület döntött arról is, hogy a DVG Zrt-nek 53 millió forintot biztosít a Fabó Éva Sportuszoda tanmedencéjének gépészeti felújítására. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában